Hlavní obsah

Důchody se od ledna zvýší průměrně o 200 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důchody v Česku se od nového roku zvýší v průměru o 200 korun. Pevná část penze, kterou mají všichni stejnou, se zvedne o 60 korun na 2400 korun. Procentní díl penze, který se stanovuje podle odvodů a odpracovaných let, poroste o 1,6 procenta. Počítá s tím návrh nové vyhlášky ministerstva práce a sociálních věcí.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Penze se od příštího roku budou valorizovat znovu rychlejším tempem jako před úspornými škrty. Porostou více, než stanoví zákon. Zvednou se i příplatky k důchodům pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich.

Celkem důchod vzroste o 1,8 procenta, tedy v průměru přesně o 200 korun. Pevný díl penze má činit devět procent průměrné mzdy. Podle vyhlášky to vychází na jeho zvýšení o 60 korun. Dále tak bude tato část představovat zhruba pětinu důchodu, tedy 21,1 procenta.

Průměrný starobní důchod by měl v příštím roce odpovídat podle propočtů 41,2 procenta průměrné hrubé mzdy. V peněžence by senioři a seniorky v průměru měli mít 53,9 procenta průměrného čistého výdělku.

Valorizaci přibrzdil úsporný balíček Nečasovy vlády

Stejně jako starobní důchody by měly růst i příplatky k penzi pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich. Zvednout by se měly také o 1,8 procenta.

Od ledna se budou důchody zvyšovat o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Od loňska penzisté dostávali přidáno méně, a to o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Valorizaci původně na tři roky – tedy do konce roku 2015 – přibrzdila Nečasova vláda kvůli úsporám a udržení schodku rozpočtu v krizi.

Nynější koalice slíbila, že se k původnímu modelu vrátí o rok dříve. Rozhodla se také, že důchody zvedne o něco víc, než jí nařizuje zákon. Příští rok by to mělo přijít navíc o sedm miliard.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám