Hlavní obsah

Automobilky Opel a Volkswagen omezují výrobu v Rusku

Německá automobilka Opel se rozhodla prudce omezit výrobu ve své ruské továrně. Podnikne rovněž kroky ke snížení počtu jejích zaměstnanců. Oznámila to v úterý firma, která tak reaguje na obtížné podmínky na ruském automobilovém trhu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Opel Insignia ST 2.0 CDTI BiTurbo

Článek

Opel v tříměsíčním období od srpna do října omezí výrobní aktivity ve své petrohradské továrně na pouhých 16 dnů. Nabídne rovněž zhruba čtvrtině z dvou tisíc zaměstnanců odstupné za dobrovolný odchod z podniku, napsala agentura Reuters.

„Rusko bylo v loňském roce naším třetím největším trhem po Británii a Německu,” upozornil šéf Opelu Karl-Thomas Neumann. „Nyní se tento trh nachází v těžkých turbulencích,” dodal. Opel je součástí největší americké automobilky General Motors.

Poptávku po autech v Rusku tlačí dolů zpomalení hospodářského růstu, za kterým stojí především negativní dopady ukrajinské krize. V srpnu tempo meziročního poklesu prodeje nových osobních a lehkých užitkových aut na ruském trhu podle podnikatelské asociace AEB zrychlilo na téměř 26 procent z červencových 23 procent.

Německý časopis Automobilwoche tento měsíc uvedl, že největší evropská automobilka Volkswagen snižuje produkci aut ve své továrně v ruské Kaluze, kde se vyrábějí rovněž vozy Škoda Fabia a Octavia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám