Hlavní obsah

Ruský poslanec Babakov unikl sankcím v ČR, ďáblickou firmu zlikvidoval

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jeden z významných členů ruské Státní dumy, kteří se v pátek dostali na unijní černou listinu, ještě nedávno alespoň formálně podnikal v ČR. Sankce postiženým osobám nejen zakazují vjezd do EU, ale zmrazují také jejich případný majetek.

Foto: Profimedia.cz

Alexander Babakov

Článek

Alexandr Babakov, někdejší místopředseda Dumy za stranu Spravedlivé Rusko a nyní člen vládnoucího Jednotného Ruska, byl od roku 1997 do loňského července společníkem ve firmě Albion CZ se sídlem v pražských Ďáblicích.

Společnost ale byla letos v červnu definitivně zrušena a podle likvidátorky v posledních letech nevyvíjela žádnou činnost, neměla žádné zaměstnance ani majetek. „Likvidátor zjistil, že společnost nepodávala několik let daňové přiznání,“ píše se ve Zprávě o průběhu likvidace, uložené v elektronické sbírce listin.

Jeho žena má luxusní sídlo u Paříže, tvrdí Navalnyj

Opoziční bloger Alexej Navalnyj v pátek připomněl, že podle dřívějších zjištění jeho Fondu pro boj proti korupci zakoupila poslancova žena před pěti lety luxusní sídlo nedaleko Paříže, které se ale v politikově oficiálním majetkovém přiznání neobjevilo. Babakov vlastnictví nemovitosti popřel i přes zveřejněné dokumenty, které je mají dokazovat.

Úřední věstník EU poslance, který je předsedou Komise pro právní ustanovení pro vývoj obranně-průmyslového komplexu Ruské federace, označil za „předního člena strany Jednotné Rusko a obchodníka s významnými investicemi na Ukrajině a na Krymu“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám