Hlavní obsah

Pod Afghánistánem leží přírodní bohatství v hodnotě biliónu dolarů

Novinky, hop, tov

I přesto, že je Afghánistán jedním z nejchudších států na světě, leží na obrovském přírodním bohatství, podle odhadů až v hodnotě jednoho biliónu dolarů (asi dvaceti biliónů korun). Pod zemí se skrývají milióny tun mědi i drahých kovů a miliardy tun železa, uvedl server Livescience.com.

Foto: Reuters

Kuličky železné rudy. Ilustrační foto

Článek

Průzkum začala provádět v roce 2004 americká společnost The U.S. Geological Survey (USGC). Ukázalo se, že Afghánská geologická společnost používala 50 let staré mapy vyrobené ještě Sověty, které nebyly úplně přesné, ale ukazovaly oblasti s velkými nalezišti.

V roce 2006 USGC provedla sérii letů a podařilo se jí pomocí magnetické, gravitační a spektrální analýzy prohledat povrch Afghánistánu až do hloubky 10 kilometrů. Sedmdesát procent celého povrchu země bylo proskenováno za dva měsíce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přelety potvrdily všechny hlavní sovětské nálezy. Pod zemí se skrývá 60 miliónů tun mědi, 2,2 miliardy tun železné rudy, 1,4 miliónu tun lanthanoidů (kovy vzácných zemin), jako je neodymium, cer a lathan, a další velké zásoby hliníku, zlata, stříbra, zinku, lithia a rtuti.

Mapy s pokladem

V posledních čtyřech letech USGC a Americké oddělení ministerstva obrany pro obchod a přestavbu Afghánistánu (TFBSO) provedly desítky průzkumů ve válečných oblastech, aby potvrdily předešlé nálezy. Pro geology vytvořily téměř mapy s pokladem. TFBSO ohodnotila nálezy na 908 miliard dolarů, afghánská vláda odhaduje, že její přírodní bohatství má hodnotu tří biliónů dolarů.

Průzkum je v oblasti značně problematický, chybí silniční spojení, takže výzkumníci se často musí přepravovat vrtulníky. To zvyšuje nároky na bezpečnost a další plánování, protože sběr vzorků trvá často dlouhou dobu.

Afghánská vláda už podepsala kontrakt na třicet let v hodnotě tří miliard dolarů s čínskou firmou na těžbu mědi a předala práva na průzkum největšího ložiska železa indickým společnostem.

Začátek samotné těžby je ale zatím daleko. Zemi chybí infrastruktura, jako jsou silnice, železnice, elektrická síť a také voda, bez které se těžba neobejde.

„Je to velká výzva, ale je to proveditelné. Nezvládne se to přes noc, ale podaří se to,” řekl o budoucnosti těžby pro Livescience šéf geologického výzkumu USGC Jack Medlin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám