Hlavní obsah

Na ovoce do škol půjde letos o 26 miliónů víc. Většinu platí EU

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpora programu Ovoce a zelenina do škol vzroste v letošním školním roce díky navýšení evropských peněz z loňských 145 miliónů korun na 171 miliónů korun. Ministerstvo zemědělství o tom v úterý informovalo v tiskové zprávě.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Česko získalo na ovoce a zeleninu pro školy z EU pro letošní školní rok zhruba 154 miliónů korun, dalších 17 miliónů jde ze státního rozpočtu.

Podpora projektu, který probíhá od roku 2009 v rámci Společné zemědělské politiky EU, se postupně zvyšuje. Loni šlo z Bruselu 4,2 miliónu eur, letos to bude 5,5 miliónu eur. Vzrostl také podíl financování z EU - zatímco loni stát platil 27 procent, letos jen 12 procent.

Nově je vedle žáků prvního stupně základních škol určen i předškolákům a žákům šestých tříd speciálních škol. Loni dostávalo ovoce 3530 škol a 456 tisíc dětí.

Letos je posílení programu dobrou zprávou pro ovocnáře a zelináře, kteří se obávají poklesu cen v souvislosti s ruským embargem. Očekávají, že tuzemský trh zaplaví ovoce a zelenina ze sousedních zemí, jako například polská jablka. Odhadují, že kvůli sankcím mohou přijít až o 1,4 miliardy. [celá zpráva]

Ministr zemědělství Marian Jurečka v pondělí uvedl, že Česko by mohlo přikročit k dosud nikdy nepoužitému kroku v rámci EU a zakázat dovoz některých potravin, pokud by se na trh dostávaly za antidumpingové ceny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám