Hlavní obsah

Životní úroveň v Česku v porovnání s EU klesla

Aktualizováno

Životní úroveň v Česku loni ve srovnání s původními 15 zeměmi eurozóny klesla. Hrubý domácí produkt na obyvatele v paritě kupní síly totiž klesl na 74,1 procenta průměru zemí eurozóny. Předtím byl tři roky na 75 procentech, uvedl ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

České domácnosti loni spolu s pokračujícím nepříznivým ekonomickým vývojem zaznamenaly potřetí v řadě pokles čistých příjmů.

"V roce 2011 příjmy domácností reálně klesly o 0,7 procenta, v následujícím roce o 1,3 procenta a v roce 2013 již o 3,1 procenta," uvedl analytik ČSÚ Lukáš Kučera.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokračující hospodářská recese ovšem podle Drahomíry Dubské z ČSÚ nevychýlila ekonomiku výrazněji z rovnováhy, protože deficit veřejných institucí se loni výrazně zlepšil na 1,5 procenta HDP.

Ve srovnání s průměrem celé Evropské unie životní úroveň v Česku rovněž klesla, a to na 80 procent průměru EU. Předtím byla tři roky na 81 procentech. V roce 2003 byla na 77 procentech.

Slovensko zaznamenalo nárůst z 55 procent v roce 2003 na 76 procent loni, upozornili statistici.

Šestá nejnižší nezaměstnanost v EU

V některých ukazatelích si ale Česko ve srovnání s Evropou nevede špatně. ČR má například v průměru let 2011 až 2013 šestou nejnižší nezaměstnanost v EU. [celá zpráva]

Ta činila 6,9 procenta, zatímco například v Rakousku byla 4,5 procenta a ve Španělsku přes 24 procent.

Příjmové nerovnosti jsou podle Dubské jedny z nejnižších v EU. Naopak nerovnost v platech mužů a žen je v Česku jedna z nejvyšších a mírně vyšší je i podíl nízkopříjmových zaměstnanců na jejich celkovém počtu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám