Hlavní obsah

V Rusku po zavedení sankcí zdražují potraviny

Navzdory ujišťování Kremlu o tom, že sankce vyhlášené Ruskem proti západním státům neovlivní cenovou hladinu zboží na ruském trhu, začaly v Moskvě i v ruských regionech růst velkoobchodní ceny. Napsal to v úterý ruský list Kommersant.

Foto: Ilnar Salakhiev, ČTK/AP

Zákazníci supermarketu ve městě Novosibirsk na východě země. Zde je zdražení potravin po zavedení sankcí nejcitelnější, uvedl ruský deník Kommersant.

Článek

Zatímco v hlavním městě se ceny zvýšily jen mírně, na Dálném východě podle listu zaznamenaly skokový nárůst o desítky procent.

V Přímořském kraji a na Sachalinu po zavedení ruských sankcí prudce stouply velkoobchodní ceny mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny, napsal ruský list. Růst cen zasáhl i maloobchod, ceny v obchodech se v průměru zvedly o tři procenta, u některých druhů zboží ale až o 60 procent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Chybí norské ryby

Ruská obchodní inspekce se snaží cenovou hladinu důsledně kontrolovat, ale v zásobování některými druhy potravin je situace obtížná, přiznává ruský tisk. Deník Vedomosti napsal, že produkce rybích konzerv je v Rusku z 95 procent závislá na dovozu suroviny z Norska. Tuto zemi ale Rusko vystavilo sankcím, a dovozci se nyní údajně snaží dojednat dodávky z Argentiny nebo Chile. [celá zpráva]

V hlavním městě podle Kommersantu obchodní inspekce kontroluje ceny denně. Dramatický růst cen nebo nedostatek některých potravin kontroloři nezaznamenali. Od vyhlášení ruských sankcí se ale zvýšila cena masa dodávaného k druhotnému zpracování. Očekává se, že s blížící se zimou podraží mléko a mléčné výrobky.

Vývozci obcházejí zákaz přes Bělorusko

Ruské ministerstvo obchodu podle Kommersantu zaznamenává případy, kdy se evropští vývozci snaží proniknout na ruský trh přes třetí země.

Opakovaně prý bylo zjištěno, že turecké, srbské, či dokonce zimbabwské potravinářské zboží dovezené z Běloruska pochází ve skutečnosti z Polska, Slovinska, Nizozemska nebo Litvy, tedy ze států EU vystavených sankcím.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám