Hlavní obsah

Českému Aeroholdingu klesl zisk na 2,2 miliardy

• Aktualizováno

Skupina Český Aeroholding vloni vykázala konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) 2,2 miliardy korun při tržbách 16,3 miliardy korun. V tiskové zprávě to uvedla společnost. Předloni měla skupina EBITDA 2,6 miliardy korun.

Foto: Archiv České aerolinie

Ilustrační snímek

Článek

Obě čísla ale podle firmy nelze porovnat. Významné společnosti - Letiště Praha, Czech Airlines Technics a České aerolinie - se do Českého Aeroholdingu začlenily teprve v průběhu předloňského roku, doplnila mluvčí společnosti Michaela Lagronová.

Pokud by zmíněné společnosti byly součástí skupiny po celý rok 2012, hrubý provozní zisk celé skupiny by za rok 2012 činil 1,8 miliardy korun, uvedl Aeroholding. Při započtení hospodaření všech tří společností za celou délku předloňského roku by provozní zisk meziročně vzrostl téměř o pětinu, dodala společnost.

Propustili 300 lidí

Důvodem vylepšení hospodaření je podle Aeroholdingu pokračující restrukturalizace ve skupině a snižování provozní ztráty z letecké činnosti. K výsledku přispělo i snížení počtu zaměstnanců o 300 na 4500 lidí. Největší počet z propuštěných zaměstnanců připadá na České aerolinie.

ČSA loni hospodařily s hrubou ztrátou 922 miliónů korun. Rok předtím sice hospodaření společnosti skončilo v kladných číslech, k zisku si ale dopravce dopomohl účetní operací, kdy převedl část letadlové flotily z finančního na operativní leasing.

Přes miliardu korun (1,17 miliard korun) před zdaněním naopak vydělalo Letiště Praha při tržbách převyšujících 5,5 miliardy korun. Z dceřiných společností byl dále ziskový pouze Czech Airlines Handling.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám