Hlavní obsah

Americká ekonomika prudce zrychlila, rostla o čtyři procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu rostla čtyřprocentním tempem, což je víc, než se očekávalo. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. V prvních třech měsících roku hrubý domácí produkt podle zpřesněných údajů naopak o 2,1 procenta klesl.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Makléř sleduje vývoj akcií na burze v New Yorku.

Článek

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí vzroste o tři procenta. Ekonomiku podpořily hlavně výdaje spotřebitelů a firem.

Za celé první pololetí ekonomika vzrostla o 0,9 procenta a ekonomové očekávají, že růst bude pokračovat i ve druhé polovině roku. V prvním čtvrtletí propad ekonomiky způsobilo nezvykle chladné počasí. Za celý rok by pak růst hrubého domácího produktu měl podle ekonomů přesáhnout hranici dvou procent.

V červnu soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech vytvořili zhruba 281 tisíc pracovních míst, což představovalo nejlepší výsledek od listopadu 2012. Míra nezaměstnanosti tak sestoupila na šestileté minimum 6,1 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám