Hlavní obsah

V Česku roste počet podnikatelek, na 11 tisíc „nových” žen je jen 680 mužů

V České republice za poslední rok přibylo nebývalé množství žen, které se pustily do podnikání. Ministerstvo průmyslu eviduje 10 662 nových podnikatelek, zatímco u mužů je toto číslo 680. V celkovém počtu podnikatelů ale dvoutřetinově převažují muži.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ženy budou v příštích dekádách postupně přebírat kontrolu nad byznysem. Začíná se zcela zřetelně projevovat, že jejich přirozené vlastnosti jsou jako šité na míru požadavkům moderního obchodu. Jsou odolné, netrpí sebestředností a dokážou daleko lépe vyhodnocovat riziko. Je fakt, že na rozdíl od mužů mají tendenci dívat se někdy zbytečně dozadu a jsou emotivnější, ale emoce dnes v rozumné míře do podnikání patří,” řekl předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Asociace si udělala průzkum, co ženy nejčastěji vnímají jako překážky pro začátek podnikání. Většina prostě nevěří, že najde dostatek zákazníků, kteří o zboží či služby, které vyprodukuje, budou mít zájem.

Ženy-podnikatelky jsou oproti svým mužským protějškům v podnikání odpovědnější, realističtější i pracovitější.
manažerka firemního bankovnictví Raiffeisenbank Viktória Kapušanská

V rozhodnutí začít podnikat by jim pomohla podpora rodiny, dostatek financí a právě přesvědčení, že o jejich produkt bude zájem.

„Téměř třetinu všech živnostníků a drobných podnikatelů tvoří ženy. Z našich zkušeností vyplývá, že ženy-podnikatelky jsou oproti svým mužským protějškům v podnikání odpovědnější, realističtější i pracovitější, zároveň mají lepší platební morálku,” uvedla manažerka firemního bankovnictví Raiffeisenbank Viktória Kapušanská.

V České republice počet podnikatelů celkově klesá, na konci prvního čtvrtletí jich podle České správy sociálního zabezpečení bylo 964 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám