Hlavní obsah

Penta už nechce prodat Aero Vodochody, začalo se mu dařit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Penta neprodá výrobce letadel Aero Vodochody, který do roku 2017 prý ztrojnásobí tržby. Naopak chovatelské firmy PetCentrum se skupina zbaví. V úterý to na tiskové konferenci řekl partner Penty Marek Dospiva.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letouny L-159 Alca česká armády

Článek

Aero Vodochody má podle Dospivy velký potenciál. V minulých měsících dokonce nabíralo nové zaměstnance. Problém však podle něj představuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

"Uvažujeme o tom, že budeme muset obnovit vlastní studijní obor letecký technik," podotkl Dospiva.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Naopak prodejce chovatelského prodejce PetCentrum se chce Penta zbavit ještě v letošním druhém čtvrtletí.

Aero Vodochody podepsalo začátkem měsíce s představiteli irácké vlády smlouvu na odprodej 12 nepotřebných letounů L-159, které česká armáda již roky nepoužívá a zatím se je snažila marně odprodat. [celá zpráva]

Penta v únoru uvedla, že o Aero Vodochody se uchází pět zájemců, jelikož ale očekává vyšší cenu, rozhodla se prodej o rok až dva odložit.

Firma zúží portfolio

Do nových projektů a expanzí loni skupina investovala 200 miliónů eur (5,5 miliardy korun). Část z toho šla i do modernizace a rozvoje stávajícího portfolia.

Skupina loni zahájila a částečně uzavřela tři transakce - koupi sítě nemocnic v Polsku ECM Instytut Mediczny, koupi dvou polských sítí lékáren Partner Pharma a Apteka Mediq. Kupní cenu, 55 miliónů eur (1,5 miliardy korun), za poslední jmenovanou síť přitom Penta podle Dospivy zaplatila teprve v pondělí.

V Bratislavě na Slovanech loni Penta koupila rezidenční projekt. Naopak v Česku se skupina zbavila sítě zdravotnických ambulancí MediClinic.

Skupina také poodhalila své plány na nejbližší roky. "Po dvaceti letech fungování měníme svou strategii na dlouhodobého hodnotového investora. Zužujeme portfolio z 20 na zhruba deset firem," prohlásil Dospiva.

Zisk klesl o 47 miliónů eur

Skupina Penta má na investice v letošním roce připraveno 500 mil. eur (13,7 mld. korun). Chce koupit čtyři projekty, s jejichž majiteli nyní jedná.

Rozvíjet chce Penta hlavně rozvoj stávajících odvětví skupiny, především zdravotnictví, maloobchodu, výroby a finančních služeb v Česku, na Slovensku, v Polsku a Německu.

Skupině loni klesl čistý zisk na 100 miliónů eur (zhruba 2,75 miliardy korun) z předloňských 147 miliónů eur (asi čtyři miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám