Hlavní obsah

Přehrada v Nových Heřminovech se může začít stavět, rozhodl soud

Právo, den
Bruntál
Aktualizováno

Ostravský krajský soud rozhodl, že výstavba nové protipovodňové přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku je ve veřejném zájmu, a zamítl tím žalobu obce, která se snažila projekt zmařit. Soud však potvrdil vybudování menší varianty přehrady, která obec méně zasáhne. Místní se ale chtějí odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu. Právu to ve čtvrtek sdělila mluvčí soudu Lucie Böhmová.

Foto: Pavel Karban, Právo

Článek

Obec u soudu napadla krajský územní plán a žádala jeho zrušení. Obec namítala, že kraj při schvalování dokumentu vůbec nebral v úvahu možnost, že by se protipovodňová opatření řešila jinými způsoby.

„Soud uznal argumenty kraje, že je přehrada ve veřejném zájmu pro větší bezpečnost obyvatel regionu před povodní. Rozhodl se pro vybudování menší varianty přehrady, která zasáhne obec menším počtem demolicí a dalšími věcmi,“ uvedla mluvčí ostravského krajského soudu s tím, že o nulové variantě se nejednalo.

Demolice budou pokračovat

Podle zástupce státního podniku Povodí Odry Čestmíra Vlčka soud jen potvrdil to, co oni říkají celou dobu. „Avšak vedení obce Nové Heřminovy nám to nevěřilo. Od začátku jsme říkali, že se můžeme řídit schváleným územním plánem krajským, který je nadřazen tomu obecnímu, ten Nové Heřminovy nechtěly upravit pro výstavbu přehrady,“ vysvětlil Právu Vlček.

V demolicích a dalších krocích vedoucích k výstavbě nové přehrady se proto bude pokračovat. „To, co tedy připravujeme, je v souladu s krajským územním plánem,“ upřesnil Vlček.

Obec se nevzdává

Vedení Nových Heřminov se však nehodlá vzdát a proti rozhodnutí soudu chce podat prostřednictvím svého advokáta kasační stížnost. Věcí se tak bude muset zabývat Nejvyšší správní soud. Stížnost musí obec podat do dvou týdnů.

Kromě toho se chce obec obrátit i na ministry nové vlády, aby přehodnotili svůj záměr na vybudování přehrady v Nových Heřminovech. „Pokud chce vláda mrhat našimi penězi, tak ať to svým obyvatelům pěkně vysvětlí,” reagoval na rozhodnutí krajského soudu advokát Nových Heřminov Radek Ondruš. Stejně účinné protipovodňové opatření je podle jeho slov možné udělat za mnohem méně peněz a s menším zásahem do krajiny.

Foto: Josef Gabzdyl, Právo

Žlutou čárou okolo celé obce je vyznačena zamýšlená velká přehrada, červenou vítězná menší varianta. Vpravo obec Zátor.

Povodí Odry v Nových Heřminovech již vloni na podzim zahájilo demolice objektů. K zemi již šlo pět budov a letos chce v bourání pokračovat. Stavba přehrady měla stát téměř osm miliard korun a vyžádá si zbourání celkem 54 domů. O výstavbě nádrže se jedná již několik desítek let. Aktuální se stala opět po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám