Hlavní obsah

Travel Service hlásí za loňský rok skoro o pětinu víc cestujících

– Praha

Letecké společnosti Travel Service stoupl v loňském roce počet cestujících o téměř 23 procent na 4,3 miliónu lidí, uvedla mluvčí společnosti Vlaďka Dufková. Na pravidelných linkách provozovaných pod značkou SmartWings společnost přepravila 1,2 miliónu klientů, což představovalo 59procentní nárůst.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Letoun společnosti Travel Service

Článek

„Pokud bychom do celkových přepravních výsledků započítali také lety pro jiné letecké společnosti (ACMI – pronájem letadel s posádkami do zahraničí), celkový počet přepravených pasažérů činí více než 5,1 miliónu cestujících," uvedla Dufková. Objem přepravovaných cestujících uskutečněný pod hlavičkou jiných společností podle mluvčí meziročně vzrostl pětkrát.

Pronájem letadel a personálu jiným společnostem umožňuje využít kapacity společnosti v zimním období, kdy v Česku klesá o létání zájem. Největší objem letadel pronajímá Travel Service kanadské společnosti SunWing.

Zájem o letadla Travel Service

Aktuální kontrakt na maximálně jedenáct strojů na každou jednotlivou sezónu platí do roku 2017. Další letadla Travel Service létají u Pakistan International Airlines, Oman Air, nízkonákladové Jet2.com nebo Mega Maldives.

Travel Service patří do skupiny Unimex Group vlastněné podnikatelem Jiřím Šimáněm a Jaromírem Šmejkalem. Firma, která na trhu působí od roku 1997, je lídrem v charterové dopravě v Česku, na Slovensku a v Maďarsku.

Významný podíl trhu má také v Polsku. V roce 2013 Travel Service létal se 42 letadly, další dva stroje Boeing 737-800 mají do flotily dopravce přibýt v únoru a v květnu.

Podíl v ČSA

Začátkem loňského prosince oznámil Travel Service záměr koupit prostřednictvím aerolinií Korean Air 34procentní balík akcií v ČSA. Záměr Travel Service využít opce korejského dopravce, který už na jaře loňského roku v ČSA koupil 44procentní podíl, musí schválit antimonopolní úřady v zemích, kde uvedení dopravci působí.

ČSA dosud loňské údaje o počtu cestujících neuvedly. V roce 2012 zaznamenaly propad v důsledku zeštíhlování společnosti na zhruba 2,9 miliónu cestujících. Podobné počty podle předběžných výsledků očekává dopravce i za loňský rok, uvedl mluvčí ČSA Daniel Šabík. V současnosti ČSA provozují 24 letadel Airbus a ATR.

Reklama

Výběr článků

Načítám