Hlavní obsah

Temelín se loni přiblížil k rekordní produkci, Dukovany ji prolomily

– Temelín • Aktualizováno
Právo, ČTK, Vladimír Vácha

Jaderná elektrárna Temelín (JETE) překonala loni podruhé ve své třináctileté historii výrobní hranici 15 miliard kilowatthodin elektrické energie. Pomohl jí k tomu, jak ve čtvrtek připomněl mluvčí JETE Marek Sviták, bezpečný a efektivní provoz. Rekordní množství elektřiny pak dodala loni Jaderná elektrárna Dukovany.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Konečný roční výrobní účet se v roce 2013 zastavil u JETE na hodnotě 15,065 miliardy kWh elektřiny a elektrárna od spuštění do provozu v prosinci 2000 vyrobila už 150,136 miliardy kWh elektřiny.

Loni Temelínem vyrobená elektrická energie pokryla pětinu spotřeby ČR a samotné jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř čtyři roky, jihočeským domácnostem by stačila dokonce na třináct let.

Jak Sviták připomněl, k dosažení historicky druhého nejlepšího výrobního výsledku bylo vedle bezpečného a plynulého provozu důležité i zvýšení efektivity obou bloků.

Ztráty jsou světově podprůměrné

„Projektové rezervy umožnily zvýšit výkon obou bloků o čtyři procenta. Na výkonu 1055 MWe pracuje druhý blok od srpna a první se k němu připojil o měsíc později. Elektrárna rovněž už několik let dosahuje dobrých výsledků i v neplánované ztrátě na výrobě. Hodnota 0,95 procenta je třetí nejnižší v historii a třikrát lepší než světový průměr,“ shrnul Právu pozitiva loňské produkce Sviták.

Dodal, že ještě lepší výrobní výsledek přibrzdily odstávky nezbytné pro výměnu paliva. V součtu trvaly u obou bloků 112 dní.

Dukovany na rekordu

Jaderná elektrárna Dukovany dodala v minulém roce do sítě téměř 15,68 terawatthodiny (TWh) elektřiny, největší množství za téměř 28 let svého provozu. Roční plán překonala o 0,67 procenta, sdělil mluvčí elektrárny Petr Spilka. Dukovany pokrývají přibližně pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu. V tomto roce by měla výroba této starší ze dvou českých jaderných elektráren znovu o něco stoupnout.

Foto: Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

„V letošním plánu je 15,798 terawatthodiny,“ uvedl mluvčí. Dosavadní rekord Dukovan byl z roku 2012 a představoval 15,022 TWh elektrického proudu. Tuto produkci elektrárna překonala loni 13. prosince. Navyšování výroby Dukovan umožnila rozsáhlá výměna zařízení, prováděná v minulých letech, a také to, že energetici postupně zkracují dobu plánovaných odstávek jaderných bloků.

Reklama

Výběr článků

Načítám