Hlavní obsah

Čechům nestačí plat, stále častěji pracují načerno

Právo, Jiří Vavroň

Stále většímu počtu Čechů nestačí plat či důchod na pokrytí jejich základních životních potřeb a musí si přivydělávat. Podle odhadů odborových svazů nestačí plat z hlavního zaměstnání pětině zaměstnanců. S řádně přiznanou penzí těžce vychází čtvrtina důchodců. I proto jich kolem 150 tisíc v důchodovém věku pracuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Přivýdělek se tak stává nikoli zdrojem vyššího životního standardu, ale prostředkem k zaplacení běžných, stále rostoucích životních nákladů. Ty totiž na rozdíl od platu sice pomalu, ale o to jistěji rostou,“ potvrdil Právu finanční poradce František Macháček.

Dvě zaměstnání oficiálně přiznává přes sto tisíc lidí, neoficiální odhady ale hovoří o tom, že různé způsoby, jak si přivydělat, využívá přes milión lidí. Jde většinou o práci načerno, například různé opravy, pomoc při stavění či rekonstrukcích bytů a domů.

„Působím jako hodinový manžel. Oprava či výměna vodovodních kohoutků či stržené toalety mi vynese pětistovku na ruku,“ řekl Právu osmatřicetiletý Petr.

„Nedělám to proto, abych mohl jet na dovolenou na Kanáry, ale abych mohl zaplatit byt a normálně žít, uživit dvě děti a manželku na rodičovské,“ dodal.

Pronájem, jistý zdroj příjmu

Lepší situaci mají lidé, kteří vlastní byt v osobním vlastnictví a současně mají chatu či další nemovitost. Ti mají jasno. Chatu si upraví na celoroční obývání a byt začnou pronajímat. To je nejjistější a nejjednodušší způsob, jak si přivydělat, shodují se realitní experti. Počet takto pronajímaných bytů roste.

„Oprava a zateplení chaty sice něco stálo, ale nyní mohu pronajmout svůj byt v centru Brna za osm tisíc čistého,“ řekl sedmdesátiletý Karel.

„To výrazně vylepšilo mou penzi. Navíc na venkově člověk tolik neutratí, brambory a zeleninu mám vlastní, chovám i králíky,“ uvedl.

Pro lidi v produktivním věku se ale může stát problémem dojíždění do práce. Benzín je stále dražší, najít novou práci v místě, kde mají rekreační objekt, ale je tam současně i vysoká nezaměstnanost, není jednoduché.

Pomoci mohou investice

V lepší situaci jsou ti, kteří nějaké peníze či majetek například zdědí či si naspoří několik desítek tisíc korun, které nepotřebují ihned utratit.

Ale ani zde nestačí jen například peníze uložit do spořitelny a těšit se na bohaté úroky. Ty totiž, pokud se nejedná o milióny, vynesou při současných nízkých úrocích jen pár stokorun či tisícikorun ročně.

„Také záleží na tom, jak dlouho peníze nebudete potřebovat a jak velké riziko jste ochoten nést,“ řekl Právu Martin Tománek, investiční specialista Partners.

V případě, že jste nervózní z výkyvů trhu nebo máte spíše kratší investiční horizont, zhruba okolo pěti let, potom můžete podle Tománka zvážit dluhopisový fond. Výnosy mnohých státních dluhopisů se ale aktuálně pohybují poblíž historických minim.

„Pokud naopak máte delší investiční horizont, optimálně okolo deseti a více let, nebo jste ochoten tolerovat vyšší riziko, potom bych doporučil globálně zaměřený akciový fond,“ uvedl Tománek.

Ceny akcií sice mohou podle něj na trhu prudce kolísat, nicméně za toto vyšší riziko byli investoři historicky odměněni vyššími výnosy.

Umění – zisk za desetiletí

Na základě historických dat lze u akciových fondů po odečtení poplatků očekávat výnosy v rozmezí sedmi až osmi procent ročně. Některé akciové fondy, například ty zaměřené na akcie menších firem, mohou přinést výnosy ještě vyšší.

„Ovšem pozor, podobných výnosů dosáhne pouze trpělivý investor, nikoli člověk, který se svého akciového fondu zbaví hned po prvním větším poklesu,“ dodal Tománek.

Pokud člověk myslí spíše na budoucnost, může si zajistit mimořádný příjem koupí uměleckého díla či starožitností, které časem zmnohonásobí svoji původní hodnotu. Obraz za dvacet tisíc může za pár let představovat hodnotu desetinásobku. Problém ovšem je, že takové zhodnocení nepřinese každý obraz či starožitnost. Zde musí podle odborníků rozhodující roli sehrát znalost a intuice. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám