Hlavní obsah

Oslabení koruny je adekvátní současné situaci, shodla se rada ČNB

– Praha

Uvolnění měnových podmínek, které uskutečnila bankovní rada České národní banky (ČNB) počátkem listopadu prostřednictvím oslabení kurzu koruny, je adekvátní současné situaci. Vyplývá to ze záznamu jednání rady ze 17. prosince, který v pátek centrální banka zveřejnila.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nová data v souhrnu potvrzují podle záznamu i předchozí vyjádření, že ČNB bude držet kurz poblíž hladiny 27 Kč za euro přinejmenším do počátku roku 2015. Listopadové oslabení kurzu koruny podle banky výrazně snižuje riziko vzniku dlouhodobé deflace. Bude urychlovat návrat inflace k cíli ČNB a urychlí oživení domácí ekonomiky.

V diskusi bankovní rady navazující na prezentaci situační zprávy převažoval názor, že uvolnění měnových podmínek pomocí kurzu bylo v situaci nulových sazeb potřebnou reakcí na domácí ekonomický vývoj.

Zaznělo ale také, že intervence bylo možno ještě odložit a že jejich zahájení zatížilo ekonomický vývoj dodatečnou nejistotou a může mít nepříznivý dopad na spotřebitelskou poptávku i obnovu investic.

Ekonomika nepůsobí proinflačně 

Mluvilo se také o tom, že k uvolnění měnových podmínek mělo dojít dříve, protože měnová politika má být „vpředhledící”. V tomto kontextu bylo uvedeno, že opožděné uvolnění měnové politiky mohlo mít své náklady v podobě hlouběji ukotvených deflačních očekávání, která přispívají k ekonomickému poklesu ekonomiky. Intervence sice nemohou deflaci plně zamezit, ale velmi výrazně snižují riziko dlouhodobé deflace.

Bankovní rada se v diskusi shodovala, že domácí ekonomika nepůsobí proinflačně. Ekonomika se pohybuje pod svým potenciálem, neopouští dno hospodářského cyklu a domácí poptávka je stlačená. Ani na trhu práce nejsou patrné žádné proinflační tlaky.

Koruna nejníže od roku 2009

Bylo také řečeno, že z dostupných informací lze usuzovat jen na krátké období deflace, ve kterém významnou roli sehraje pokles cen energií, jež je pro ekonomiku pozitivní. Bankovní rada 17. prosince nechala úrokové sazby na historických minimech a rozhodla pokračovat v devizových intervencích s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR.

Úrokové sazby drží ČNB na nejnižší úrovni již déle než rok, základní úroková sazba činí 0,05 procenta. Po intervenci koruna oslabila vůči euru až na 27,62 Kč/EUR, nejníže od března 2009.

Reklama

Související články

ČNB nebude snižovat kurz na 28 korun za euro

Česká národní banka neplánuje další intervence, které by kurz koruny srazily na hodnotu 28 korun za euro. Nynější stav, kdy se jedno euro prodává zhruba za 27...

Výběr článků

Načítám