Hlavní obsah

Řetězec Hruška si dělá zálusk na dvě desítky prodejen Tesco

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Maloobchodní řetězec Hruška má v plánu převzít od svého konkurenta Tesco Stores 22 prodejen na severní Moravě. Transakci začal posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Síť Hruška své pozice posilovala, když přebírala vybrané zavírané prodejny například Julius Meinl či další menší řetězce. Nyní má nejvíce prodejen na severní a jižní Moravě a ve východních Čechách.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Maloobchod Hruška

Článek

Antimonopolní úřad zahájil správní řízení v pondělí. Rozhodnout o povolení fúze by měl do poloviny ledna. Lhůtu ale může ve složitých případech prodloužit na pětiměsíční.

"Se společností Hruška jsme se dohodli na prodeji 22 malých obchodů na severní Moravě. Prodejny zahrnuté do této transakce jsme převzali v rámci akvizice společnosti Žabka v roce 2011. Záležitost je v tuto chvíli posuzována antimonopolním úřadem, proto nemůžeme komentovat žádné podrobnosti," řekl mluvčí Teska Jiří Mareček.

Prodejny, které chce Hruška převzít, se nacházejí v okresech Karviná, Frýdek-Místek, Ostrava-město, Zlín, Nový Jičín, Opava a Kroměříž. ÚOHS bude posuzovat oblast nákupu a maloobchodního prodeje zboží denní potřeby.

Tesco ve ztrátě přes miliardu

Maloobchodní společnost Tesco Stores ČR v účetním roce 2012/13, který skončil letos v únoru, vykázala ztrátu 1,12 miliardy korun po zisku 204 miliónů korun o rok dřív. Tržby firmě klesly o necelá tři procenta na 44 miliard korun.

Tesco vstoupilo na český trh v roce 1996. V současné době zde provozuje 230 obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Zároveň pod vedením Tesca funguje franšízingová síť přibližně 135 prodejen Žabka.

Maloobchod Hruška patří v Česku k největším prodejním sítím. V letech 2011 a 2012 výnosy firmy překročily osmimiliardovou hranici. Loni firma vydělala po zdanění 131 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám