Hlavní obsah

Fed pohrozil ukončením stimulace, stoupající americké akcie rázem klesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké akcie ve středu smazaly počáteční zisky a klesly. Reagovaly na zápis z posledního zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed), ze kterého plyne, že by Fed mohl v budoucnosti začít omezovat svůj stimulační program.

Foto: Shizuo Kambayashi, ČTK/AP

Japonec sleduje vývoj burzovních indexů, kde Nikkei posílil na 15 289 bodů, zatímco americké klesly.

Článek

Fed sice uvedl, že ústup od krajně uvolněné měnové politiky zahájí jen v případě pozitivního vývoje ekonomiky, podle analytiků se však potvrdilo, že centrální banka je už blízko začátku snižování nákupu dluhopisů. Analytici se podle posledního průzkumu agentury Reuters domnívají, že Fed začne omezovat svůj program od března.

V závěru obchodování index Dow Jones oslabil o 66,21 bodu, tedy 0,41 procenta, na 15 900,82 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 6,5 bodu, neboli 0,36 procenta, na 1781,37 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 10,28 bodu, čili 0,26 procenta, na 3921,27 bodu.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Šef Fedu Ben Bernanke hovoří v Národním ekonomickém klubu

Širší index S 500 oslabil již třetí seanci za sebou a ztráty zaznamenalo devět z deseti sektorů indexu. Nejhůře si vedl sektor energetických firem, který oslabil o 1,2 procenta.

Americké trhy jsou velmi citlivé na vyjádření Fedu, protože v posledních dvou letech americké akcie prudce posílily a čeká se, kdy přijde propad.

Na začátku týdne Dow Jones dosáhl rekordní výše. [celá zpráva]

Euro slábne

V reakci na vyjádření Fedu oslabilo i euro vůči dolaru, protože omezení stimulačního programu zvyšuje atraktivitu dolaru pro investory. K poklesu přispěla i zpráva agentury Bloomberg, že Evropská centrální banka zvažuje negativní depozitní sazbu, aby zvýšila inflaci.

Japonská centrální banka schválila, že zůstane u uvolněné měnové politiky. V dubnu pod tlakem Abeho vlády zavedla novou měnovou politiku v podobě razantních nákupů dluhopisů a dalších aktiv. Jejím cílem je podpořit dlouhodobý ekonomický růst eliminováním deflačních tendencí a zvýšením inflace během dvou let ke dvěma procentům.

Mezičtvrtletní tempo růstu japonské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalilo na 0,5 procenta po růstu o 0,9 procenta ve druhém kvartálu. Japonsko nicméně zaznamenalo již čtvrté čtvrtletí růstu za sebou, což je jeho nejlepší výkon za tři roky. V reakci na to silně posílil index Nikkei o 1,92 procenta na 15 366 bodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám