Hlavní obsah

Praha dluží za tunel Blanka miliardy, Metrostav stavbu stopne

– Praha • Aktualizováno

Společnost Metrostav ve středu oznámila, že přeruší výstavbu tunelu Blanka. Plánované otevření v květnu příštího roku se tedy nejspíš opozdí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tunel Blanka

Článek

Metrostav přeruší výstavbu tunelu Blanka 7. prosince. Důvodem je, že magistrát stavební firmě dluží už více než 2,1 miliardy korun.

Mluvčí stavební firmy František Polák navíc řekl, že kvůli neschválení změn v projektu nemají nyní v podstatě co dělat.

"Vzhledem k dlouhodobým vážným nedostatkům v řízení díla ze strany investora, problémům s úhradou objednaných a provedených prací Metrostav přeruší provádění k termínu 7. prosince 2013," stojí v dopisu adresovaném pražskému primátorovi Tomáši Hudečkovi (TOP 09).

Šetří to policie, proto neplatíme, řekl primátor

Primátor Hudeček potvrdil, že město firmě skutečně neplatí, protože projekt vyšetřuje policie.

"Řešení prosazovaná bývalým primátorem Bohuslavem Svobodou je vystaveno policejnímu vyšetřování. Analyzujeme naši situaci a obchodní vztahy s Metrostavem," řekl primátor Hudeček. Kvůli policejnímu vyšetřování Praha firmě neplatí.

Den otevřených dveří v tunelu BlankaVideo: Novinky

Podle Poláka jsou tubusy tunelů dávno hotové, stavební firma nyní čeká na schválení změn v projektové dokumentaci. Vedení Prahy dosud navržené změny nepodepsalo. "Není nyní co dělat, vše je v režimu těch změn," řekl Polák s tím, že jde o změny například ve vedení chodníků, umístění dopravního značení a podobně. "Město jako investor ten projekt nyní prakticky neřídí," dodal Polák.

Metrostav také ruší den otevřených dveří projektu Blanka, který byl naplánovaný na 30. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám