Hlavní obsah

Hackeři Nemocnici Na Bulovce nenapadli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nemocnici Na Bulovce hackeři nenapadli, šlo o planý poplach. Po několika týdnech od údajného útoku na systém kliniky k tomu dospěli specialisté. Řekl to v pátek mluvčí nemocnice Martin Šalek. Bulovka 12. září oznámila, že ji v noci napadli hackeři, k datům pacientů se však nedostali.

Foto: archiv, Právo

Nemocnice Na Bulovce

Článek

Kvůli bezpečnosti byl od 03:00 do 11:00 vypnut vnitřní informační systém. Speciální vyšetření zařízení zajistilo, běžné případy však vozila záchranná služba jinam.

"V rámci vyšetřování logů a nasbíraných dat se nakonec ukázal průnik do nemocnice jako planý. Na všech produkčních i zálohovacích serverech byla učiněna inspekce přístupů a nebyl nalezen žádný neoprávněný přístup v daném čase," uvedl mluvčí.

Podle něho správce systému zaznamenal během aktualizací nestandardní chování serverů. Prý se na nich vyskytovaly nenadálé chyby a spuštěné aplikace se restartovaly. "Nebylo možné v tom okamžiku s určitostí odhalit možné důsledky napadení a hloubku průniku. Technik proto vypnul celý produkční systém od internetu a odstavil virtualizační prostředí," vysvětlil Šalek.

Dodal, že ze strany nemocnice již byly učiněny kroky, které by měly do budoucna minimalizovat riziko možných útoků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám