Hlavní obsah

Zeman vyzval Bakalu, ať prodá byty RPG a sanuje tak problémy v OKD

– Karviná
Právo, Jiří Tomaškovič

Především o osudu Dolu Paskov a celého OKD se debatovalo při cestě prezidenta Miloše Zemana po Karvinsku. Na úvod druhého dne návštěvy Moravskoslezského kraje se Zeman kvůli budoucnosti hornictví setkal na zámku Fryštát v Karviné s hornickými odbory.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Prezident Miloš Zeman v Karviné po jednání s hornickými odboráři, vlevo primátor Karviné Tomáš Hanzel, vpravo moravskoslezský hejtman Miroslav Novák

Článek

Podle Zemana je Karviná na pomyslném rozcestí. „Karviná má několik městských částí. Jedna se jmenuje Ráj a druhá Mizerov. A obě jsou možnou budoucností tohoto regionu. Neříkám, že budeme v ráji, ale ohrožuje nás mizerov. Ohrožuje nás proto, že v Karviné hospodaří podnik, který jemně řečeno nehospodaří příliš úspěšně. Podnik, jehož majitelé si před rokem vyplatili šest miliard korun na dividendách a jehož bývalý ředitel Beck dostal zlatý padák ve výši 300 miliónů korun,“ řekl Zeman.

Jedno z možných řešení vidí Zeman v prodeji bytů RPG, které vlastní spolumajitel NWR Zdeněk Bakala.

„Pan Bakala mi napsal dopis, kde nabízí možnost setkání. Vyjádřil jsem zájem se s ním setkat, ovšem pouze tehdy, pokud on sám navrhne konkrétní řešení problému. Ne jen Dolu Paskov, ale celého OKD. Po dohodě s vládou jsem mu doporučil, aby jedním z těchto kroků bylo, že se vzdá zhruba 40 tisíc bytů, které mu ročně vynášejí přes miliardu korun, a že z tohoto prodeje nájemníkům za sníženou cenu budou financovány některé útlumové programy například na Dole Paskov. Pan Bakala zatím nereagoval,“ řekl Zeman a dodal, že veřejný příslib, v němž se Bakala před devíti lety zavázal k převodu bytů na nájemníky a jenž dosud splněn nebyl, je trestný čin.

Odboráři si s prezidentem notovali

Podle předsedy Sdružení hornických odborů Jaromíra Pytlíka našli odboráři s hlavou státu společnou řeč. „Stejně jako my nesouhlasí se snížením mezd o 20 procent a podpořil nás při kroku, kdy jsme stáhli náš návrh na plošné sedmiprocentní snížení platů,“ řekl po jednání Pytlík.

Podle předsedy Odborového svazu pracovníků hornictví Jana Sábela nemůže OKD Důl Paskov zlikvidovat. „Pod zemí leží nerostné bohatství státu, k jeho likvidaci musí dát souhlas vláda,“ řekl Sábel.

Reklama

Výběr článků

Načítám