Hlavní obsah

Řecko zrušilo státním zaměstnancům šest dní dovolené navíc za práci s počítačem

Atény

Řecko zrušilo šest dnů mimořádné dovolené, která byla určena státním zaměstnancům za to, že v zaměstnání musejí pracovat s počítačem. Jde o další z úsporných opatření, která však ekonomické problémy Řecka asi nevyřeší. Připustil to ministr pro reformy Kyriakos Mitsotakis, když v řecké televizi v pátek řekl, že tento bonus volných dní patří do jiné doby.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Šest dní dovolené navíc měli ti zaměstnanci, kteří museli u počítačů trávit denně více než pět hodin. Zrušení této výhody se rovná pracovní síle 5000 zaměstnanců, řekl Mitsotakis. Jde podle něj o "malý, leč symbolický krok" směrem k modernizaci státní správy.

Řecko v důsledku těžkých hospodářských obtíží už zrušilo mnoho dalších výhod, například příplatky za pracovní docházku či převod penze zemřelých otců na neprovdané dcery.

V červenci parlament schválil plán reforem veřejného sektoru, který předpokládá, že do konce tohoto roku bude 25 000 zaměstnanců buď přesunuto na jiná pracovní místa, nebo propuštěno.

Řecko dostalo od států eurozóny a Mezinárodního měnového fondu dva balíky pomoci ve výši 240 miliard eur (přes šest biliónů Kč) s podmínkou, že provede hluboké reformy. Spekuluje se ale, že země by mohla potřebovat další podporu. Řecký ministr financí Jannis Sturnaras hovořil nedávno o dodatečných deseti miliardách eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám