Hlavní obsah

Ekonomika podle ČBA letos klesne o 0,8 procenta, napřesrok poroste

Praha

Česká ekonomika by měla v letošním roce zaznamenat pokles o 0,8 procenta. Způsobil to neočekávaně velký propad hrubého domácího produktu (HDP) o 2,4 procenta v prvním čtvrtletí. Po zbytek letošního roku by ekonomika měla nicméně oživovat a příští rok už růst o 1,7 procenta. Vyplývá to z prognózy zveřejněné Českou bankovní asociací (ČBA).

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

ČBA v dubnu ve své prognóze očekávala letos pokles ekonomiky o 0,2 procenta, zatímco v lednu předpovídala stagnaci.

„Meziroční propad HDP za první čtvrtletí se dostal ke 2,4 procenta, což je jeden z nejhorších výsledků v EU. Ve zbytku roku však očekáváme mezičtvrtletní růst, daný snížením propadu soukromé spotřeby a oživením exportu,“ uvedl jeden z autorů prognózy, ekonom Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

Nejistotu podle Sobíška do dalšího ekonomického vývoje ovšem vnáší nestabilní politická situace.

Nastartovat by měl export

Některé ekonomické ukazatele se během prvního čtvrtletí chovaly pozitivně. O něco lépe, než se předpokládalo, se vyvíjela například spotřeba domácností. V následujících měsících by pozitivní roli mohl hrát i export, který se stane nejspíše hlavním motorem růstu české ekonomiky v nadcházejícím období.

Přestože prognóza týkající se eurozóny jako celku byla revidována směrem dolů, vývoj v Německu, které je největším exportním partnerem, by měl být výrazně lepší.

„Kladnou roli může hrát i nižší než původně očekávaný vývoj inflace, který by mohl zlepšit reálné příjmy domácností. Na druhé straně ale nelze očekávat výraznější oživení spotřeby, a to z důvodu mírného růstu nezaměstnanosti,“ dodala další autorka prognózy, ekonomka Helena Horská z Raiffeisenbank.

Reklama

Výběr článků

Načítám