Hlavní obsah

V Brně otevřeli nejvyšší budovu republiky, 111 metrů vysoký AZ Tower

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nových dominant moravské metropole, 111 metrů vysoká AZ Tower, se ve středu slavnostně otevřela veřejnosti. Po dvou letech od začátku stavby tak začíná fungovat nejvyšší budova v republice a současně jeden z nejmodernějších multifunkčních objektů. Mrakodrap postavila společnost PSJ.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Při pohledu z centra AZ Tower (v pozadí) působí spíše subtilnějším dojmem.

Článek

Při stavbě mrakodrapu bylo použito celkem dva tisíce tun železa a 20 tisíc metrů krychlových betonu, bílooranžová stavba je zapuštěna dvě patra pod zem a ční 30 pater vysoko. Nabízí přes 17 tisíc metrů obchodních, kancelářských a rezidenčních ploch a v garážích zaparkuje 272 aut.

Foto: Miroslav Homola, Právo

AZ Tower vyrostla v těsné blízkosti brněnského nádraží v jižní části města.

Statika budovy je navržena tak, aby vydržela zemětřesení o síle šesti stupňů, po celém obvodovém plášti je věž zabezpečena proti úderu blesku. Náklady na stavbu se vyšplhaly na 800 miliónů korun bez DPH.

Foto: Miroslav Homola, Právo

AZ Tower vyrostla v těsné blízkosti brněnského nádraží v jižní části města.

„Do objektu jsme museli transportovat tisíce tun materiálu, a to pouze jedním stavebním výtahem. I proto jsme na přesunu cihel a dalších stavebnin začali pracovat už v průběhu realizace nosné monolitické konstrukce. Složité bylo i spojení finišující betonáže monolitu a souběžně realizovaných vyzdívek, omítek, lešení a fasády ve spodních patrech budovy,“ prohlásil projektový manažer PSJ Pavel Tureček.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Noční pohled na AZ Tower

„Díky architektonickému ateliéru Burian a Křivinka vznikl unikátní projekt AZ Tower. Svojí kombinací použitých materiálů na venkovní fasádě, kde jsou navrženy kombinace skla, pohledového betonu a tahokovu a svými technologiemi, které jsou díky kvalitní projekční přípravě fungující, je celý projekt pro Brno velmi zajímavý. Dále díky kvalitním dodavatelům je budova na vysoké úrovni a to vzhledem kvalitně provedené práci a použitých materiálů. AZ Tower má díky svému architektonickému pojetí a použití unikátních nových technologií přínos nejen pro město Brno, ale i pro celou Českou republiku,“ pochvaloval si Jiří Maršálek, jednatel a majitel společnosti Properity, která stojí za celým projektem.

Foto: Miroslav Homola, Právo

AZ Tower se stal se 111 metry nejvyšší budovou České republiky.

První tři podlaží budovy tvoří obchodní galerie s kavárnami, restaurací nebo fitness centrem. Následující páté až dvaadvacáté podloží zabírají kanceláře. V posledních podlažích se nachází 17 apartmánů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pohled z AZ Toweru na brněnský hrad a pevnost Špilberk.

Celá budova je řešena jako nízkonákladová, třiceticentimetrové hloubkové energetické piloty díky tepelným čerpadlům v zimě jímají teplo a v létě naopak budovu ochlazují. Unikátní je i systém přirozeného a nuceného větrání, celou jižní fasádu výtahové šachty o ploše 700 metrů pokryly fotovoltaické panely s výkonem 250 kWh, které slouží jako zdroj elektrické energie. Instalovaných pět rychlovýtahů umí přeměnit kinetickou energii kabiny při jízdě směrem dolů na elektřinu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pohled z AZ Toweru na brněnskou dominantu katedrálu na Petrově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám