Hlavní obsah

Kvůli výstavbě přehrady v Nových Heřminovech půjdou v létě k zemi první domy

Právo, Denisa Telaříková

Státní podnik Povodí Odry plánuje již letos na konci léta zbourání tří opuštěných domů v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Důvodem je výstavba přehrady, kterou v obci plánuje.

Foto: Pavel Karban, Právo

Článek

Radnice rozhodnutí podniku nechápe, demolici domů vnímá jako předčasnou. V obci navíc vznikla proti výstavbě přehrady petice, radnice podniká i právní kroky.

Obec demolici domů vnímá jako předčasnou

„Není vydán územní plán s přehradou, územní rozhodnutí ani stavební povolení. Obec nevidí jediný důvod, proč by se mělo začít s demolicí domů, nicméně rozhodnutí vlastníka objektů nemáme jak zvrátit,“ sdělil Právu starosta Nových Heřminov Radek Sijka (Nez.).

Dodal, že původně bylo řečeno, že napřed budou realizována všechna doprovodná protipovodňová opatření a samotná hráz bude až závěrečným krokem protipovodňové ochrany.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Nové Heřminovy

Tento postup potvrdil Právu i Čestmír Vlček ze státního podniku Povodí Odry. „Výstavba přehrady je až posledním krokem v desítkách protipovodňových staveb, které v horizontu dvou až tří let začneme stavět. Nicméně teď už půjdou k zemi na přelomu letošního léta a podzimu tři dlouhodobě neobydlené domy v Nových Heřminovech, přičemž jeden z nich je zemědělský objekt,“ vysvětloval Vlček s tím, že podnik stále pokračuje v obci s vykupováním majetku.

„Pokračujeme samozřejmě v dalších jednáních. Pokud nebude jiná možnost, tak zvážíme i vyvlastnění, ale to by byla opravdu až poslední možnost,“ zdůraznil Vlček.

Lidé chystají koncert proti přehradě

Místní se však stále v boji nevzdávají. Kromě toho, že podepisují petici proti plánované stavbě, tak 8. června vypukne v Nových Heřminovech druhý ročník koncertu s názvem Rockem proti přehradě, kde vystoupí například Aleš Brichta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám