Hlavní obsah

Papež hovořil s Merkelovou o ekonomické krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Papež František se ve Vatikánu sešel s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Pontifik hovořil s kancléřkou během soukromé audience tři čtvrtě hodiny v knihovně Apoštolského paláce zejména o tom, že ekonomika by měla sloužit lidem, což se v posledních letech mnohdy nedělo.

Foto: Bpa, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a papež František

Článek

Podle agentury AP se křesťanští demokraté (CDU/CSU) Angely Merkelové musí spoléhat ve své zemi hlavně na podporu protestantských a katolických voličů, a proto se schůzka s papežem může velmi hodit při kampani před zářijovými volbami.

Nový pontifik se tento týden vůbec poprvé vyjádřil ke světové finanční krizi a varoval před „kultem peněz, který tyranizuje chudé po celém světě a nijak jim nepomáhá.“

Pomoc pro všechny

„Je potřeba provést ekonomické reformy, které se budou řídit etickými zákony, ze kterých vzejde pomoc všem,“ uvedl František s tím, že peníze musí sloužit a ne vládnout. Nebývale ostrá slova pronesl ve čtvrtek při setkání s několika zahraničními velvyslanci ve Vatikánu.

Na dotaz, zda s papežem mluvila právě o jeho nejnovější kritice, kancléřka uvedla, že jejich tématem byla hlavně regulace finančních trhů. Dodala, že ekonomika by měla sloužit lidem. V posledních několika letech ale tomu tak všude nebylo. Vlády v Itálii, Španělsku, Irsku, Portugalsku či v Řecku se soustředily hlavně na úspory a na snižování dluhu. V důsledku toho ale přišlo mnoho lidí o práci a zkrachovalo i množství firem, často rodinných.

Jako dárky cédéčka nebo knihy

Vatikán v oficiálním prohlášení uvedl, že František mluvil s německou političkou o tématech „jejich společného zájmu, o sociopolitické, ekonomické a náboženské situaci v Evropě a ve světě“. „Hovořili i o ochraně lidských práv, o pronásledování, kterému musí křesťané čelit, o náboženských svobodách a mezinárodní spolupráci při udržování míru ve světě,“ dodal papežský úřad.

Kancléřka pozvala nového pontifika do Německa. Není ale jasné, kdy by tam mohl papež zavítat, i vzhledem k tomu, že letos má naplánovanou pouze jednu zahraniční cestu – do Brazílie. Merkelová přivezla Františkovi, který kdysi v Německu krátce pobýval, hned několik dárků, mimo jiné kolekci 107 CD s klasickou hudbou pod taktovkou Wilhelma Furtwänglera a několik knih poezie Friedricha Hölderlina, kterého má papež údajně v oblibě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám