Hlavní obsah

Lidé vzali dluhopisy útokem, objednali jich za 18,5 miliardy. Prodej končí

– Praha

Velký zájem o spořicí státní dluhopisy registruje ministerstvo financí. Lidé si jich k pátečnímu poledni objednali za 18,5 miliardy korun. Pátek je tak kvůli nebývalému zájmu posledním dnem, kdy lze dluhopisy objednat, i když původní termín byl až do konce května. Vyplývá to z informací zveřejněných v profilu ministerstva na Facebooku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek představil jarní emisi spořicích státních dluhopisů.

Článek

Dluhopisy je možné objednávat na vybraných pobočkách České spořitelny, Komerční banky, ČSOB a České pošty. Objednané dluhopisy je nutné zaplatit do pěti pracovních dnů od ukončení upisovacího období, peníze tedy musí být připsány na účet distributora do 24. května.

V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu bude i nyní. Nově ovšem budou muset lidé u výnosů dluhopisů platit 15procentní daň. Dříve vydaných dluhopisů se to netýká.

Dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince. Zakoupit si je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

Nabídka obdobná jako loni na podzim

Dluhopisy vydá ministerstvo 12. června. Zájemci si mohou vybrat z obdobné nabídky dluhopisů jako loni na podzim. K dispozici tak je prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,46 procenta, pětiletý kupónový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,82 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 3,07 procenta, 1,5letý diskontovaný dluhopis s výnosem 1,7 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace. Zároveň k tomu u něj MF zavedlo kvůli dani reálný výnos 0,5 procenta ročně.

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo na podzim 2011. V současnosti jsou v oběhu dluhopisy za 56,2 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám