Hlavní obsah

Zájemci si už mohou objednávat spořicí státní dluhopisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo financí v pondělí zahájilo prodej spořicích státních dluhopisů v rámci jarní emise. Upisovací období, v němž si zájemci budou moci státní dluhopisy objednat, skončí 31. května. Ministerstvo nicméně upozornilo, že termín může zkrátit. Dluhopisy pak budou připsány na účet majitele letošního 12. června.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek představil jarní emisy spořících státních dluhopisů.

Článek

Nově budou majitelé z výnosů těchto dluhopisů platit daň 15 procent. Dříve vydaných dluhopisů se to netýká. Objednávky bude přijímat téměř 1400 vybraných poboček České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a České pošty.

„Pokud bude dosažen objem objednávek 20 miliard korun, ukončíme to dříve,“ uvedl už předtím ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj MF kvůli zdanění přizpůsobilo u dluhopisů výnos.

Roční výnosnost před zdaněním se pohybuje podle délky dluhopisu od 1,7 do 3,07 procenta. Nabídka dluhopisů bude následující: 1,5letý diskontovaný, tříletý prémiový, pětiletý kupónový i reinvestiční a sedmiletý protiinflační.

První dluhopisy pro občany v roce 2011

V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu bude i nyní. Nově ovšem budou muset lidé u výnosů dluhopisů platit daň.

Dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince. Zakoupit si je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo na podzim 2011. V současnosti jsou v oběhu dluhopisy za 56,2 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám