Hlavní obsah

Hospodářský růst země rozhýbou jen investice, zdůraznil Zeman

Praha

Prezident Miloš Zeman v úterý ve svém prvním vystoupení před Poslaneckou sněmovnou zdůraznil, že hospodářský růst Česka rozhýbou jen investice „do lidí i do betonu“. Podle Zemana je tuzemská ekonomika hluboce podinvestovaná a žije na dluh.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) navštívil 7. května v Praze Poslaneckou sněmovnu.

Článek

Zeman také podpořil opoziční návrh progresivního zdanění i korporátní daň a připomněl, že v sousedním Rakousku je korporátní daň 25 procent, na Slovensku 23 procent. V projevu zmínil také Švédsko a další země, které „tvrdošíjně mají vysoké daně a přitom prosperující veřejný i soukromý sektor“.

„Na druhé straně odmítám návrhy opozice, aby se výnosy získané případným zvýšením daní přelily do spotřeby například zvýšením sociálních dávek,“ zdůraznil Zeman. Jako odstrašující příklad uvedl někdejší takzvané 13. důchody.

Za správné má Zeman investice „do lidí“, tedy do zdravotnictví, školství, sportu, ale také do infrastruktury a bytové výstavby. Rostoucí nezaměstnanost dnes prezident označil za jeden ze tří základních problémů současné české společnosti.

Přispívat na splácení státního dluhu

Zeman také vyzval členy Sněmovny, aby stejně jako on začali částí svého platu přispívat do fondu na splácení státního dluhu. Ustavena už podle něj byla jeho správní rada, konkrétní banka má být vybrána příští týden. Svůj příspěvek, který je podle něj 60 000 měsíčně, označil za „kapku v moři“, kterou zadlužování nezastaví. Je to však podle něj symbol a gesto.

„Já věřím, že jakmile bude oznámeno číslo účtu, pak mnozí z vás, dokonce i pan ministr financí (Miroslav Kalousek), který tak často a hojně hovoří o nutnosti splácení státního dluhu, ze svého skromného platu drobným dílem přispěje,“ řekl Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám