Hlavní obsah

Úspory do zlata ukládají v Česku i malí střádalové

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi si stále častěji ukládají svoje úspory do zlata. Firmy prodávající tzv. investiční zlato v podobě slitků či mincí nemají v Česku o zákazníky nouzi. Zlato kupují velcí investoři, ale i malí střádalové, kteří za něj utrácejí desítky tisíc.

Foto: Česká mincovna

Investiční zlato

Článek

„Zájem je velký a roste,“ potvrdil Libor Křapka, obchodní manažer pro investiční kovy společnosti Safina. „Za minulý rok se prodalo přes 600 kg investičního zlata. Letos, jen za první čtyři měsíce, se už prodalo 300 kg,“ řekl Právu.

Podle něj se nejčastěji kupují investiční slitky o hmotnosti 1 trojské unce (31,103 g), 100 g a 250 g.

„Zájemci o dodávky zlata musí v některých případech dokonce čekat,“ řekl Daniel Nedvídek ze společnosti Investiční zlato Praha.

A to i přesto, že došlo ke krátkodobému poklesu ceny zlata. Češi totiž poklesu cen využívají podle něj k jeho dalším nákupům.

Velký zájem o investiční zlato potvrdila i Česká mincovna. Jen tak tak vykrýváme zájem, říkají zaměstnanci mající na starosti prodej investičního zlata.

Cena dlouhodobě roste

„O zlato roste zájem vždy, když se lidé cítí ohroženi, euro má problémy a ekonomika nevykazuje zrovna růst. Lidé v něm vidí určitou jistotu a trvanlivou hodnotu, která nepodléhá výkyvům. Zlato si jako jediné pak podle nich uchová hodnotu, na rozdíl od akcií či peněz na hotovosti,“ říká finanční poradce František Macháček.

Důvodem pro nákup zlata je jeho dlouhodobě rostoucí cena, která zaručuje dlouhodobé uchování hodnoty investice, říkají finanční experti.

Nakoupíte ho snadno, ale jde o to, jak ho pak výhodně a se ziskem prodat
analytik Aleš Michl

„Zlato i přes současný pokles je stále vynikající investicí, jejíž výkon daleko překonává akciové indexy. Krátkodobě se ale zlatu vyhněte,“ říká Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP Investu. Dlouhodobý investor by se podle něj neměl vzrušovat výkyvy ceny a stále držet poměr zlata vůči celkovému portfoliu ve výši 5 až 10 procent. Investiční zlato je navíc osvobozeno od DPH.

„Z pohledu médií a lovců senzací je zlato nyní v hledáčku kvůli extrémním výkyvům v rámci několika dnů. Ovšem z dlouhodobého hlediska je zlato stále vynikající investicí. I přes nedávný pokles je výkonnost zlata od roku 2000 přes 350 procent. Za to samé období hlavní akciové indexy jsou stále v mírné ztrátě,“ vysvětlil Valentík.

Dlouhodobý investor by měl být podle analytiků v klidu a současný pokles ceny zlata naopak využít k dokoupení. Podle dalších analytiků je garantem, že cena zlata nepropadne, ale dál bude šplhat vzhůru, růst jeho výrobních nákladů. Podle nich jsou výhodnou investicí i jiné drahé kovy, například stříbro.

„O tom, kolik investičního zlata se v Česku celkově prodá, není přehled, protože investiční zlato nepodléhá puncovnímu zákonu,“ říká předseda Puncovního úřadu Martin Novotný.

Spekulanti cenu srážejí

Jiní analytici však na zlato až tak příliš nevěří. Spekulanti jeho cenu na burzách srážejí. Jeho cenu naopak zvyšují rostoucí ceny těžby. Pro drobného investora, který denně nehraje na burze, proto není zlato tou pravou investiční trefou.

„Nakoupíte ho snadno, ale jde o to, jak ho pak výhodně a se ziskem prodat. Nakoupíte ho někde v obchodě či u klenotníka, ale až ho budete chtít prodat, tak většinou se ztrátou. I když cena zlata trochu vzroste, obchodník nebude mít výkupní cenu nastavenou podle trhu, říká Aleš Michl, investiční stratég Raiffeisenbank s tím, že cenu zlata bere stále jako přemrštěnou.

Mezi klíčové argumenty, že je výhodné investovat do jiných produktů než do zlata, podle Michla patří i to, že ze zlata nemáte ani dividendu, ani úrok, ani rentu, navíc ale můžete platit za jeho úschovu.

Jsou jen dva důvody, proč zlato koupit: „Spekulace na to, že cena půjde už jen nahoru, a váš strach. Zlato je proto spíše doplněk portfolia, hlavně pro centrální banky a spekulanty,“ dodává Michl. Podle předsedy Puncovního úřadu je investiční zlato nejlepší nakupovat u prověřených a renomovaných prodejců a v kamenných obchodech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám