Hlavní obsah

Dlouhá zima děsí farmáře, zelináře i včelaře

Slabá úroda, zpožděná sklizeň jarní zeleniny, úhyny včelstev. Takové budou podle obav pěstitelů a chovatelů dopady letošní mimořádně houževnaté zimy, která se ani na počátku dubna nevzdává. Chladné počasí znemožňuje farmářům a pěstitelům zeleniny setí a sázení, bojí se poklesu sklizně. Včelstvům už docházejí zimní zásoby, dlouhotrvající mrazy je značně oslabují.

Foto: Cathal McNaughton, Reuters

Farmáři se obávají o sklizeň. Ilustrační foto

Článek

Setí jarních plodin může nynější netradičně chladné počasí provázené vydatným sněžením oddálit až o měsíc. To by mohlo negativně ovlivnit velikost a kvalitu sklizně, obávají se zemědělci.

Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství (ASZ) Josefa Stehlíka nepříznivé počasí zatím znatelně nepoškodilo porosty ozimů, u nichž se však opozdí vegetace. "Horší je situace s opožděním setí jařin - obilovin, kdy to již nyní vypadá na minimálně třínedělní až měsíční posun," řekl. To se podle něj může v závislosti na dalším průběhu počasí projevit nižší letošní sklizní či poklesem kvality sladovnického ječmene.

"Je jisté, že veliké zpoždění přinese zemědělcům ztráty," myslí si prezident Agrární komory Jan Veleba. "Bude krátká vegetační doba pro jarní osevy, což je první předpoklad pro snížení výnosů," řekl. V hlavních produkčních oblastech, jako jsou jižní Morava, Haná či Polabí, mívají pěstitelé zpravidla zaseto jarní obilí do konce března. Letos ještě se setím ani nezačali.

Krátkodobé oteplení na začátku března umožnilo zemědělcům provést pouze regenerační hnojení ozimů, uvedl Veleba. Účinnost hnojení by však mohla být snížena zastavením vegetace plodin v důsledku návratu zimy. Následné tání sněhových přívalů by navíc mohlo hnojiva spláchnout a investice pěstitelů by tím mohla přijít vniveč.

Podle Veleby je dosavadní průběh letošního jara zcela atypický. "Jsem v praxi od roku 1971, nic takového si nepamatuju," poznamenal.

Pěstitele zeleniny čekají ztráty

Pěstitelé zeleniny stále nemohou vysadit jarní zeleninu. Předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman řekl, že jarní zelenina měla být na polích vysazena už zhruba deset dní.

"Situace je ale taková, že sadba je stále uskladněna v provizorních prostorách, protože by venku zmrzla. Všichni netrpělivě čekáme, až se oteplí," uvedl Zeman. Předpověď meteorologů výrazné oteplení ale zatím neslibuje, takže zeleninu bude možné vysadit nejspíš až příští týden, což by znamenalo zhruba třítýdenní zpoždění proti předchozím letům.

Zelinářům rostou náklady na skladování připravené sadby a obávají se, že na jaře kvůli velké nabídce čerstvé zeleniny klesnou na tuzemském trhu ceny květáků, kedluben, salátu, jarní cibulky či zelí, což by mělo nepříznivý vliv na ekonomiku farem. Pěstitelé totiž kvůli prodlevě vysadí zeleninu všichni prakticky v jednom týdnu a ne postupně. "Pak na trh přijdeme všichni najednou a zboží bude více," upozornil Zeman, podle nějž umístění většiny produkce jarní zeleniny na tuzemský trh v krátkém časovém období může vyvolat tlak na její zlevňování.

Problémy mají například i pěstitelé raných brambor. "Až brambory nasází, pokud je vůbec budou sázet, a sklidí, bude náš trh již zaplaven dovozem raných brambor ze světa, takže oni přijdou o část tržeb," řekl Veleba.

Velké problémy v úlech

"Staří včelaři říkali, že duben pro včelaře dělá roje nebo naopak funusy. Letos bude asi dělat ty funusy," uvedl Miloslav Peroutka z Českého svazu včelařů.

Včelstva budou kvůli dlouhé zimě slabá, navíc jim dochází zásoby medu i příkrmů v podobě cukerných roztoků. "Pokud včelaři nakrmili jen klasicky, tak se obávám, že mnoho včelstev může uhynout hlady, protože jim ty zásoby nebudou stačit," podotkl Peroutka.

O uplynulém víkendu zasáhlo husté sněžení především Moravu, kde napadlo až 40 centimetrů sněhu. Ani předpověď na nejbližší dny není pro zemědělce příliš optimistická. Sněžení se má vrátit opět ve středu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám