Hlavní obsah

Krize v solární energetice kosí i obry, padl čínský Suntech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Jeden z největších producentů solárních panelů na světě, čínský Suntech není kvůli vysokým ztrátám schopen splácet své závazky a půjde do bankrotu. Zařadil se tak mezi dlouhou řadu obětí krize globálního odvětví solární energetiky, informovala čínská agentura Nová Čína.

Foto: China Daily, Reuters

Sídlo společnosti Suntech ve městě Wu-si

Článek

Žádost o reorganizaci firmy v bankrotovém režimu, s jejímiž akciemi se obchoduje na newyorské burze, podaly věřitelské banky firmy u soudu ve městě Wu-si poblíž Šanghaje.

V pondělí Suntech sdělil, že nevyrovnal splatnou jistinu dluhopisu v objemu 541 miliónů dolarů (zhruba 10,7 miliardy korun). Firma se sice dohodla s držiteli asi 60 procent dluhopisu na odkladu splátky do května, správce dluhopisu ale u něj konstatoval nevyrovnání splatného závazku.

Bankrot Suntechu je těžká rána pro plány Pekingu vytvořit v zemi globální centrum technologií pro obnovitelné zdroje energie. Hodnota společnosti dosáhla na svém vrcholu až 16 miliard dolarů (asi 318 miliard korun), za poslední rok se ale propadla o asi 80 procent.

Suntech v posledních dvou letech ztratil v důsledku masivního přebytku solárních panelů na globálním trhu a propadu jejich cen miliardy dolarů. Přebytek vyústil v krizi ve chvíli, kdy západní země začaly razantně omezovat nákladnou podporu solární energetiky. Krize v sektoru už vedla ke krachu řady západních výrobců, zejména v USA a Německu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám