Hlavní obsah

IKEA stahuje z prodeje mandlové dorty, obsahovaly fekální bakterie

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Švédská společnost IKEA se rozhodla stáhnout dodávku mandlových dortů ze svých restaurací ve 23 zemích. Čínské úřady totiž upozornily, že pochoutka obsahuje koliformní bakterie, běžně přítomné v exkrementech. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK a Reuters

Článek

„Obchodní domy v Česku jsme během odpoledne zkontrolovali a tuto šarži mandlového dortu s karamelem a smetanou nemáme,“ uvedl pro Novinky mluvčí společnosti IKEA v ČR Petr Chadraba.

Podle něj se nejednalo o choroboplodné bakterie, přesto se švédský nábytkářský gigant rozhodl tuto šarži výrobku stáhnout. „Neodpovídá našim požadavkům na kvalitu,“ řekl mluvčí. Dodal, že výrobek nepředstavuje žádné riziko pro lidské zdraví.

Čínská strana zjistila koliformní bakterii v dodávce 1800 dortů s názvem Taarta Chokladkrokant. Všechny pak byly zlikvidovány. „Tyto dorty se vůbec nedostaly do našich obchodů,“ sdělila mluvčí společnosti Ylva Magnussonová.

IKEA minulý týden stáhla z prodeje v 25 zemích včetně Česka masové kuličky a následně i vídeňské párky, byla v nich zjištěna přítomnost nedeklarované koniny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám