Hlavní obsah

Rekonstrukce D1 se komplikuje, neúspěšné firmy výsledky tendrů napadly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Modernizace nejstarší tuzemské dálnice D1, která je zhruba deset let za svou životností, se komplikuje. Neúspěšné stavební společnosti Eurovia a Habau CZ totiž napadly výsledky tendrů, ve kterých zvítězily sdružení společností Colas CZ a Porr a konsorcium OHL ŽS s Alpine Bau. Uvedla to mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martina Vápeníková.

Článek

Hodnotící komise už vybrala vítěze u všech pěti připravovaných úseků. Vítěze posledních dvou hodlá ŘSD oficiálně oznámit v nejbližších dnech poté, co výsledky rozešle uchazečům.

„Zadavatel (ŘSD) má nyní lhůtu deset dnů na rozhodnutí o vyhovění nebo nevyhovění námitce,“ popsala další postup Vápeníková. Pokud ŘSD stížnosti neúspěšných uchazečů nevyhoví, mohou se obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Podání námitek pro ŘSD představuje zdržení minimálně 45 dní. Po tuto dobu podle Vápeníkové organizace nemůže podepsat smlouvu s vítězným uchazečem.

Sdružení firem Colas a Porr zvítězilo v tendru na stavbu úseku mezi Větrný Jeníkovem a Jihlavou, když nabídlo cenu ve výši 69 procent předpokládané ceny a záruku na stavbu v délce deseti let. Alpine Bau společnně s OHL ŽS poté zvítězily v soutěžích na modernizaci úseku dálnice mezi Lhotkou a Velkou Bíteší, když nabídly cenu ve výši 62 procent předpokládané ceny a rovněž desetiletou záruku.

V navazujícím úseku z Bíteše k Devíti Křížům doporučila vládní komise také konsorcium Alpine Bau s OHL ŽS. Jejich cenová nabídka činila zhruba 382 miliónů korun. V tomto případě však stále běží lhůta, po kterou se mohou neúspěšní uchazeči proti rozhodnutí hodnotící komise odvolat.

Kvůli chystané rekonstrukci bude strženo nad dálnicí 11 mostů, pro plánovanou šíři komunikace jsou totiž příliš úzké. Dva už obnoveny nebudou. [celá zpráva]

Reklama

Související články

ŘSD vybralo vítěze dvou tendrů na opravy D1

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) oznámilo vítěze tendrů na stavbu prvních dvou úseků brněnské dálnice D1. Je to sdružení firem OHL ŽS s Alpine Bau...

Výběr článků

Načítám