Hlavní obsah

Nezaměstnanost je v Česku rekordní

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Míra nezaměstnanosti v Česku překonala podle staré metodiky desetiprocentní hranici, čímž vystoupala na nejvyšší hodnotu od roku 1993, tedy od vzniku samostatné České republiky.

Foto: , Novinky

Nezaměstnanost v Česku za leden opět stoupla

Článek

Podle nové metodiky ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) nezaměstnanost v Česku za leden vystoupala na osm procent, což je v porovnání s loňským prosincem nárůst o 0,6 procentního bodu. Úřady práce evidovaly ke konci celkem 33 794 volných pracovních míst.

Na jedno volné místo tak nyní připadá průměrně 17,3 uchazeče. Regionálně je ovšem situace podstatně horší, například v okrese Jeseník čeká na jedno místo 123 lidí bez práce, připomněl analytik Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

Meziměsíčně přibylo téměř 40 500 nezaměstnaných, celkový počet tak dosáhl 585 809. Nepříznivou situaci podtrhuje fakt, že dále ubylo pracovních míst, jejich počet klesá už od loňského srpna.

Pro srovnání, v lednu 2012 činil podíl nezaměstnaných 7,1 procenta. „Míra nezaměstnanosti v lednu překvapila velmi negativně, když v nové metodice, která stanovuje podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu, vzrostla nad naše odhady. Ve staré metodice, což byla míra registrované nezaměstnanosti, dosáhla nezaměstnanost více než deseti procent,“ připomněl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

Nový ukazatel tak porovnává počet uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let ke všem obyvatelům v tomto věku.

Foto: ČTK

Nezaměstnanost v Česku

Mezi hlavní důvody, proč se nezaměstnanost nelepší, je podle analytika Tomáše Volfa ze společnosti Citfin neutěšená ekonomická situace Česka i jeho obchodních partnerů.[celá zpráva]

„Vysoká závislost našich exportérů a importérů na skomírajících trzích nedává důvod se domnívat, že se situace v dohledné době výrazně zlepší,“ je přesvědčen Volf. Částečným řešením je podle něj orientace firem na exotičtější trhy, jejichž ekonomika roste.

Dalším důvodem jsou sezónní vlivy. Je také pravděpodobné, že některé z pracovních úvazků na dobu určitou nebyly ke konci roku prodlouženy. „Očekávám, že nezaměstnanost poroste až do jara, kdy začnou sezónní práce. V meziročním srovnání však budeme pravděpodobně na vyšších hodnotách než v roce 2012,“ doplnil Libor Stodola ze společnosti PwC ČR.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných úřady práce zaznamenaly ke konci ledna v okresech Bruntál (14 procent), Most (13,4 procenta) a Jeseník (13,3 procenta). Nejnižší naopak v okresech Praha-východ (3,3 procenta), Praha-západ (3,7 procenta) a Praha (4,4 procenta).

Anketa

Bojíte se, že přijdete o práci?
Ano
53,8 %
Ne
20,7 %
Nemám práci
25,5 %
Celkem hlasovalo 39189 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám