Hlavní obsah

Ukrajina snižuje závislost na ruském plynu, podepsala dohodu s Shellem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Davos/Kyjev

Snaha Ukrajiny snížit závislost na dovozu ruského plynu přinesla první ovoce. Zástupci vlády a ropné firmy Royal Dutch Shell ve čtvrtek v Davosu, kde se koná Světové ekonomické fórum, podepsali dohodu o těžbě plynu z břidlic v hodnotě deset miliard dolarů (zhruba 191,5 miliardy korun). Dohoda platná 50 let je největším kontraktem na těžbu plynu z břidlic v Evropě a největší jednotlivou zahraniční investicí na Ukrajině.

Foto: Pascal Lauener, Reuters

Zleva ukrajinský ministr životního prostředí a přírodních zdrojů Eduard Stavickij, ukrajinský prezident Viktor Janukovič, nizozemský premiér Mark Rutte a šéf Shellu Peter Voser po podpisu dohody

Článek

Ukrajina loni v květnu vybrala firmu Shell za svého partnera pro rozvoj pole Juzivska na východě země. Minulý týden pak byla schválená dohoda o sdílení těžby, která odstranila poslední překážku k podpisu dohody. Podle amerického úřadu pro energetické informace EIA má Ukrajina třetí největší rezervy břidlicového plynu v Evropě. Mají dosáhnout až 1,2 biliónu metrů krychlových.

Ukrajinský ministr životního prostředí a přírodních zdrojů Eduard Stavickij, který dohodu podepsal za ukrajinskou stranu, odhaduje, že z pole Juzivska by se mohlo v roce 2018 vytěžit až 20 miliard metrů krychlových plynu. Pokud by byl splněn optimistický odhad, plně by to podle ministra vyřešilo uspokojení poptávky plynu na Ukrajině.

Střety mezi Kyjevem a Moskvou způsobily Evropě vážné narušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu v letech 2006 a 2009. Členské země EU Bulharsko a Slovensko kvůli tomu zůstaly v době hluboké krize bez plynu.

Rusko a Ukrajina se stále přou kvůli podmínkám dodávek ruského plynu z roku 2009. Dohodu dojednala bývalá premiérka Julija Tymošenková a nyní si kvůli ní odpykává trest ve vězení. Ukrajina podle desetileté dohody z roku 2009 v současné době platí zhruba 430 dolarů (více než 8 200 korun) za 1 000 metrů krychlových ruského plynu, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám