Hlavní obsah

Nezaměstnanost prudce vzrostla

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku za loňský prosinec stoupla na 9,4 procenta oproti listopadovým 8,7 procenta. Bez práce bylo podle úřadů práce celkem 545 311 lidí, za poslední měsíc roku jich přibylo téměř 37 000. Na jedno volné pracovní místo tak připadá téměř 16 uchazečů. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Nezaměstnanost roste již čtvrtým měsícem v řadě a už půl roku neklesla. „Naposledy jsme byli nad devítiprocentní hranicí v lednu loňského roku,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla ke konci prosince v okresech Bruntál (18 procent), Jeseník (16,4 procenta) a Most (16 procent). Nejnižší naopak v okresech Praha-východ (3,6 procenta), Praha-západ (4,4 procenta) a Praha (4,5 procenta).

Foto: ČTK

Nezaměstnanost v česku

Tíživou situaci podtrhuje fakt, že volných pracovních míst za prosinec ubylo o nezanedbatelných 10,1 procenta. K prosincovému růstu nezaměstnanosti přispělo také to, že firmy neprodlužovaly smlouvy na dobu určitou končící ke konci roku 2012. Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta se tvorba nových míst téměř zastavila.

„Naše ekonomika momentálně nevytváří nová pracovní místa a hrozí, že mnozí nezaměstnaní se stanou dlouhodobě nezaměstnanými se všemi ekonomickými a sociálními problémy, které to s sebou nese,“ sdělil analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

Šetření a slabá poptávka

„Šetří všichni a všude, což znamená jen další poklesy zakázek. Slabá je jak domácí, tak také zahraniční poptávka,“ připomněl Volf. Vláda škrtí výdaje, firmy se obávají dalších měsíců, takže příliš neinvestují. Domácnosti zase utrácejí jen za nezbytné zboží a odkládají koupi toho, co nutně nepotřebují.

S tím souvisí i další problém, a to že tuzemská ekonomika stále nevytváří dost volných pracovních míst. Současných necelých 35 000 je stále velmi málo.

Podle Nováka najít práci v některých oblastech hraničí téměř se zázrakem. „Je velmi pravděpodobné, že se situace na pracovním trhu bude zhoršovat i po větší část příštího roku,“ nastínil Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám