Hlavní obsah

Češi si loni vzali od bank hypotéky za 122 miliard, rekord odolal

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jednotlivé bankovní instituce poskytly v loňském roce hypoteční úvěry za 122 miliard korun, což je oproti roku 2011 nárůst o tři procenta. Jde tak po roce 2007, kdy částka dosáhla 145,5 miliardy korun, o druhý nejúspěšnější rok v historii českého hypotečního trhu. Vyplývá to z odhadů Hypoteční banky.

Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), Hypoindex, Hypoteční banka

Vývoj hypotečního trhu v letech 2002 – 2012

Článek

„Odhad výsledku trhu nových hypotečních úvěrů v loňském roce na úrovni 122 miliard považujeme v kontextu ekonomického vývoje v ČR i v Evropě za mimořádný výsledek, ke kterému přispělo několik faktorů. Jedním z nich jsou stabilní ceny nemovitostí, klíčové byly také rekordně nízké úrokové sazby,“ připomněl generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

Výše úrokových sazeb dosáhla na konci roku 2012 rekordně nízké hodnoty, kdy se průměrná sazba na trhu dostala pod 3,25 procenta. To je vůbec nejníž v historii tuzemského hypotečního trhu od roku 1995.

Společně s úvěry ze stavebního spoření tak úvěry na bydlení dosáhly v roce 2012 podle odhadu Hypoteční banky objemu zhruba 165 miliard korun.

Hypoteční trh by letos podle Sadila mohly ovlivnit zvýšení DPH a změna sazby z daně z příjmu z prodeje nemovitosti. „Náš současný odhad potenciálu trhu hypoték na samém počátku roku se pohybuje v rozmezí 100 až 120 miliard korun,“ konstatoval Sadil.

Hypotéky spíše na menší byty

Lidé loni prostřednictvím hypoték nejvíce financovali koupi starších nemovitostí, ve velkých městech pořízení starších bytů kategorie 2 + 1 nebo 1 + 1 velikosti do 60 metrů čtverečních, a v obcích do 50 000 obyvatel kupovali zájemci nejčastěji starší rodinné domky o velikosti do 135 metrů čtverečních.

V Praze je obecně díky akčním nabídkám developerů zájem především o byty v novostavbách o velikosti do 60 metrů čtverečních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám