Hlavní obsah

Češi v loňském roce rekordně měnili dodavatele elektřiny

– Praha • Aktualizováno

Rekordní počet lidí se v loňském roce rozhodl změnit dodavatele elektřiny. Jinam přešlo podle údajů Operátora trhu s elektřinou (OTE) 473 128 zákazníků, což je téměř o 25 000 více než v roce 2011. U plynu se naopak počet změn dodavatelů proti rekordnímu roku 2011 snížil téměř o 14 000, loni jich bylo 348 056.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejvíc přechodů k jiným dodavatelům elektřiny se uskutečnilo stejně jako v předchozích letech v lednu, kdy zákazníkům obvykle končí smlouvy. K dalšímu zvýšení došlo v listopadu a v prosinci.

Největší část zákazníků, kteří mění dodavatele, tvoří domácnosti. U elektřiny představovaly přes 80 procent všech provedených změn. Domácnosti většinou odcházejí od dominantních dodavatelů energií, což jsou u elektřiny ČEZ, Pražská energetika a E.ON a u plynu RWE, a přecházejí k menším společnostem, které se snaží držet své ceny pod nabídkami velkých firem.

„Dodavatele elektřiny se Češi naučili měnit stejně jako telefonní operátory či poskytovatele internetu. Očekávám tak, že počet změn dodavatele elektřiny dosáhne obdobné výše i v letošním roce,“ uvedl Tomáš Bašta ze společnosti PwC ČR.

Konsolidace a kultivace trhu

Trh se zároveň podle Bašty zkonsoliduje a zkultivuje. Řada lidí totiž zjistila, že nabídka, kterou podepsali, nebyla tak výhodná, jak se na první pohled zdála. „Zákazníci jsou již poučenější a úřady vůči nepoctivcům tvrdší,“ dodal.

Roční počet provedených změn nicméně představuje jen asi desetinu všech odběratelů. OTE registruje celkem 5,7 miliónu odběrných míst na elektřinu a 2,87 miliónu odběrných míst na plyn.

K přechodu k jinému dodavateli motivuje odběratele rostoucí cena elektřiny. Od 1. ledna se platby za elektřinu zvýšily kvůli vyššímu příspěvku na obnovitelné zdroje odváděného za každou megawatthodinu. Ten loni činil 419 korun, letos už dosáhl 583 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám