Hlavní obsah

Rating Kypru se ocitl ve spekulativním pásmu, pomoc nabízí Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin nabídl, že by se jeho země mohla podílet na pomoci Kypru poté, co v pátek ratingová agentura Standard & Poor's srazila úvěrové hodnocení středomořskému státu o dva stupně hlouběji do spekulativního pásma. Důvodem jsou obavy, že země nebude schopna splácet svůj dluh. Kypr nyní jedná se zástupci mezinárodních věřitelů o získání záchranného úvěru.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl Evropské komisi, že by se Rusko mohlo zapojit do mezinárodní pomoci Kypru, který je ve finanční krizi. Moskva ale pomoc podmiňuje tím, že eurozóna nejprve přesně stanoví, jak bude vypadat její pomoc. Putin to řekl na vrcholné schůzce mezi EU a Ruskem, která se koná v Bruselu.

Hodnocení dlouhodobých závazků Kypru S snížila z dosavadního stupně B na CCC+, což znamená značná rizika. Výhled je negativní, a proto se může rating brzy dále zhoršit. O dva stupně nedávno snížila rating Kypru i agentura Fitch, u které má Kypr hodnocení BB-. U třetí velké agentury Moody's má Kypr známku B3.

S uvedla, že dále snížila rating země, protože kyperské vládě docházejí peníze a zatím je nejisté, jaké budou podmínky zahraniční pomoci. Vláda jedná s věřiteli o pomoci kvůli záchraně svých bank, které jsou vysoce napojené na řecký dluh, uvedla agentura AP.

Kypr, který je třetím nejmenším členem eurozóny, požádal Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o pomoc v červnu poté, co dvě největší místní banky utrpěly obrovské ztráty kvůli svému napojení na Řecko a byly nucené požádat o pomoc stát.

Kypr již oznámil, že uzavřel s mezinárodními věřiteli předběžnou dohodu o snížení mezd a penzí, zvýšení daní a zavedení reforem. Kypr si chce půjčit zhruba 17,5 miliardy eur (440,9 miliardy Kč), což je téměř výše jeho ročního HDP. Přesná částka však ještě nebyla oznámena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám