Hlavní obsah

Známé světové banky podvodem obraly Milán o 2,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán
Aktualizováno

Skupina mezinárodních bank se při prodeji finančních derivátů městu Milán dopustila zvlášť závažného podvodu. Rozhodl tak italský soud. Jde o první případ svého druhu v Itálii. Banky musí zaplatit pokutu a část peněz vrátit.

Foto: Profimedia.cz

Piazza del Duomo, jedna z dominant italského Milána

Článek

Otázkou zůstává, jak zareagují i stovky dalších místních vlád, které mají z podobných finančních transakcí obrovské ztráty.

Soud podle agentury Reuters za viníka označil největší německou banku Deutsche Bank, největší švýcarskou banku UBS, americkou JP Morgan a rovněž německou Depfa Bank.

Každá z nich musí zaplatit pokutu milión eur a vrátit 88 miliónů eur. Deutsche Bank uvedla, že se necítí vinna a proti verdiktu podá odvolání. Devět manažerů poslal soud podmínečně do vězení v trvání od šesti do osmi měsíců.

Italské úřady čtveřici bank obvinily, že podvodným jednáním město připravily až o 100 miliónů eur (asi 2,5 miliardy korun). Podvodu se podle soudního verdiktu dopustily při prodeji takzvaných úrokových swapů k dluhopisům, které město Milán vydalo v roce 2005.

Zmínka o švýcarské bance UBS je druhá v krátké době. Bankovní kolos totiž musí zaplatit za manipulace s globální sazbou Libor pokutu ve výši 1,5 miliardy dolarů (zhruba 28,5 miliardy korun). Jedná se o druhou nejvyšší pokutu, jakou kdy nějaká banka ve světě dostala. [celá zpráva]

Podobně je na tom i Deutsche Bank. Ta prý úmyslně ničila důkazy o daňových podvodech. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám