Hlavní obsah

Kalousek: Politici používají náhrady pro osobní potřebu, musí být zdaněny

Právo, ČTK, Jiří Vavroň
Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) odmítá návrh, aby se náhrady ústavních činitelů přestaly zdaňovat. Jak uvedl, pokud politici s těmito náhradami nakládají jako se svými příjmy, pak musí být také jako příjmy zdaněny. Zrušit zdanění náhrad doporučil v úterý sněmovní rozpočtový výbor ve svém pozměňovacím návrhu k předloze, která má zvýšit platy ústavním činitelům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Pro nedanění náhrad proto ruku nezvednu,“ řekl Právu Kalousek s tím, že je nepřítel jakýchkoli výjimek z placení daní. Pokud někteří poslanci namítají, že „cesťáky“ se také nedaní, tak je třeba se podle Kalouska podívat na běžnou praxi. Ta prokázala, že politici náhrad nepoužívají pro svoji práci, ale pro svoji osobní potřebu.

Nejznámější je podle Kalouska příklad předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který veřejně přiznal, že náhrady přispěly na jeho rodinný dům. „Pokud je taková praxe, pak je třeba náhrady považovat za běžný příjem a jako takový je třeba ho danit,“ nechal se slyšet Kalousek.

Kalousek podotkl, že ze stejného důvodu navrhoval zdanění u výsluh příslušníků ozbrojených sil nebo příspěvku na bydlení.

„Já se nedomnívám, že společenská situace je vhodná k tomu, aby si politici přidali byť jednu jedinou korunu reálného příjmu," prohlásil. Připustil, že dopady do státního rozpočtu by byly sice okrajové, ale z hlediska symbolického a solidárního přístupu politiků ke společnosti jde o důležitou věc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám