Hlavní obsah

Nové motoráky Stadler nekomunikují dobře s přejezdy

Jihlava

Nové motorové vlaky Stadler nekomunikují optimálně se zabezpečovacím zařízením 14 železničních přejezdů na trati z Jihlavy přes Horní Cerekev do Jihlávky. Strojvedoucí mají v tomto úseku přikázanou opatrnou jízdu. Před přejezdem musejí houkat a snížit rychlost.

Článek

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chystá výměnu zařízení u přejezdů asi za 120 miliónů korun, jak uvedl Pavel Surý, ředitel oblastního ředitelství SŽDC v Brně. S novým jízdním řádem platným od 9. prosince začne na Vysočině pravidelně jezdit 13 nových motoráků Regio-Shuttle RS1 od firmy Stadler.

Na úseku mezi Rantířovem a Jihlávkou se podle Surého problém týká kolejových obvodů z let 1970 až 1975. Není stoprocentně jisté, že projíždějící motorák spustí zabezpečení.

Modernizaci těchto přejezdů se chystá SŽDC provést asi do dvou let. Podle Surého měla správa železniční cesty tuto investici i tak ve svém plánu. V nejbližší době by u problematických přejezdů mělo být instalováno provizorní zařízení, které zajistí bezpečný provoz na trati.

„Začneme s přejezdy v obytných zónách, to jsou dva ze 14. Vlaky tam houkají, takže je to nepříjemné pro obyvatele,“ doplnil Surý.

Reklama

Výběr článků

Načítám