Hlavní obsah

Vrchol krize teprve přijde, obává se většina firem

Novinky, pit
Praha

Většina evropských a japonských firem, konkrétně 84 procent z nich, se domnívá, že nejhorší období dluhové krize teprve přijde. Zatímco evropské firmy očekávají vrchol krize na konci letošního roku, japonské společnosti se na něj připravují až polovině roku 2013. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Roland Berger.

Foto: Jose Manuel Ribeiro, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Navíc třetina těchto společností dokonce připravuje nutná opatření pro případ pádu eurozóny. Kolapsu měnové unie se obávají především firmy z jihozápadní Evropy a Japonska. Celkem 61 procent dotazovaných pokládá za pravděpodobné, že Řecko opustí eurozónu.

Jako hlavní brzdu růstu vidí firmy klesající poptávku domácností, dále pak je to nedostatek kvalifikované pracovní síly, přetrvávající problémy eurozóny nebo nedostatečné možnosti financování.

Obavy z příchodu recese

Například nedostatek kvalifikované pracovní síly je největší překážkou růstu pro 54 procent evropských a 71 procent japonských firmy. Pokud jde o nedostatečné možnosti financování, tak jen 43 procent firem ze západní Evropy plánuje růst, stejně tak je tomu u 42 procent firem ve střední a východní Evropě a 37 procent v Asii.

Jak průzkum dále ukázal, celkem 62 procent evropských a většina japonských firem očekává ve svých zemích recesi. „Evropské společnosti očekávají celkovou stagnaci ekonomiky. Na rozdíl od loňského roku, kdy 60 procent dotazovaných firem uvedlo, že vnímají svou konkurenceschopnost jako vysokou,“ doplnil Constantin Kinský, ředitel pražské pobočky Roland Berger Strategy Consultants.

Reklama

Výběr článků

Načítám