Hlavní obsah

Německý ministr financí chce zavést funkci měnového komisaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abú Zabí

Evropská unie by měla zvážit mnohem důraznější kroky k vytvoření fiskální unie. Přesvědčen je o tom německý ministr financí Wolfgang Schäuble, který dále navrhuje vytvořit v eurozóně funkci měnového komisaře.

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Článek

V pravomoci nového komisaře by bylo odmítnout jednotlivým členským zemím návrh rozpočtu, pokud by se to ukázalo jako nezbytné. Schäuble je dlouholetým zastáncem užší evropské integrace.

Návrhy mají být součástí širších změn smlouvy o EU za účelem dalšího prohloubení integrace Evropské unie. Ministrovy návrhy by také měly pomoci řešit vleklou dluhovou krizi, která eurozónu trápí už téměř tři roky.

Schäuble také podpořil reformu Evropského parlamentu, jejímž smyslem je zajistit, že o konkrétních opatřeních by hlasovali zákonodárci pouze z těch členských zemí EU, kterých se projednávaná problematika týká. Tedy už ne úplně všichni, tak jako dosud.

Ministr řekl, že o návrzích už hovořil s kancléřkou Angelou Merkelovou. Ta byla podle něj „poněkud opatrnější“. Nic bližšího k postoji kancléřky ale ministr neřekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám