Hlavní obsah

Prodloužení trasy A bude dražší, účet naroste o 1,3 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prodloužení trasy metra A z Dejvické do Motola se prodraží o 1,3 miliardy korun. Na vině jsou podle Lukáše Krumla, který vede v dopravním podniku (DPP) odbor investic, změna geologických plánů a zvolení drahé technologie. Prodloužení tak přijde podle nynějšího rozpočtu na 22,5 miliardy korun.

Článek

Největší navýšení rozpočtu způsobila soutěž na technologii. Společnost IDS, která pro DPP organizuje veřejné soutěže, vysoutěžila práce od společnosti Skanska o jednu miliardu vyšší, než byl rozpočtový objem. "Tedy technologie za čtyři miliardy místo tří miliard, co byly v rozpočtu," uvedl Kruml.

Předpoklad geologické situace trasy nebyl podle Krumla přesný. "Došlo k odchylkám v geologii, což znamenalo lepší zajištění výrubů, tudíž i prodražení," uvedl. Prodražení hrozilo i u projektu komplexního bezpečnostního systému, který byl v současné době pozastaven.

Cena může ještě klesnout

Podle Krumla by mohl být rozpočet snížen o inflaci. "Je pravděpodobné, že inflace v letech 2012 až 2014 bude nižší, než plánovaná ve výši čtyři procenta. Pokud to tak bude, sníží se cena projektu o až půl miliardy," řekl.

Dostavba metra měla podle propočtů z roku 2008 stát 18,7 miliardy korun bez DPH. Praha si už letos půjčila šest miliard korun od Evropské investiční banky. Stále čeká na sedmimiliardovou dotaci z EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám