Hlavní obsah

Voda v Česku zdražila za pět let skoro o třetinu, i proto její spotřeba klesá

– Praha

Průměrná cena vody v Česku od roku 2007 do loňska stoupla bezmála o třetinu ze 49,30 Kč na 64,60 Kč za metr krychlový. I po zdražení je cena vody z vodovodu nicméně stále více než 100krát levnější než balená voda z obchodu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Voda v Česku v letech 2007 až 2011 podražila téměř o třetinu.

Článek

Loni bylo zásobeno vodou z vodovodů 9,8 miliónu obyvatel Česka, což bylo o 1,8 procenta více než v roce 2005. Od roku 1989 se počet lidí s vodovodem zvýšil více než o desetinu a je srovnatelný s procentem připojených v nejvyspělejších státech. Jakost dodávané vody odpovídá nejpřísnějším měřítkům, stojí v materiálu ministerstva zemědělství, připraveného pro jednání vlády.

Spolu s růstem ceny vody naopak dlouhodobě klesá její spotřeba. Za pět let do loňska se snížila o deset procent na 88,6 litru na osobu a den.

Úspora na prvním místě

Podle čísel, které již dříve zveřejnil Český statistický úřad, se loni celkový objem fakturované vody snížil o 1,3 procenta na 486 miliónů metrů krychlových. Výběr vodného a stočného naopak vzrostl o více než pět procent na 28,6 miliardy korun.

Češi začali šetřit vodou po jejím skokovém zdražení v 90. letech minulého století. Za posledních 20 let klesla denní spotřeba vody na osobu o více než třetinu. Lidé kvůli rostoucím cenám vody používají úsporné vodovodní baterie či pračky. S rozvojem modernějších technologií se snižuje také spotřeba vody v průmyslu či zemědělství, stále více lidí také využívá vlastní studny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám