Hlavní obsah

Plzeňské ocelárny se znovu rozjíždí. A propouští

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Dobrá zpráva: výroba v plzeňských ocelárnách Pilsen Steel se začíná po řadě týdnů opět rozjíždět. Špatná zpráva: přes sto lidí přijde o místo.

Foto: Ivan Blažek , Právo

Společnost Pilsen Steel

Článek

„Od počátku října začíná výroba znovu nabíhat. V obrobně už pracuje na rozdělaných výrobcích kolem stovky zaměstnanců,“ řekl Právu personální ředitel firmy Pavel Ratislav. „Do konce roku by se alespoň v omezeném režimu měly rozjet všechny provozy včetně hutí,“ doplnil.

Ne všichni zaměstnanci se ale tohoto comebacku dočkají. Z nynějších 909 by jich mělo zůstat 750. „Výpověď jich dostalo kolem stovky, ostatní chtěli sami odejít, anebo jim končí smlouvy na dobu určitou,“ sdělil Ratislav. Důvodem propouštění jsou organizační změny spojené se zeštíhlením výroby, většina lidí skončí ke konci listopadu, další v prosinci.

„Budou se rušit místa napříč celým podnikem, od vedení po dělníky,“ konstatoval Ratislav s tím, že chce o situaci jednat tuto středu s ředitelem plzeňského úřadu práce – informace pak budou formou seminářů předány propouštěným.

Řada z nich může mít problémy se znovu uplatnit. „To se týká hlavně specializovaných profesí. Třeba pro slévače nyní evidujeme jen tři místa,“ sdělil Tomáš Moravec z úřadu práce v Plzni. „Naopak třeba po obráběčích je docela sháňka, jejich šance najít uplatnění je o dost větší,“ doplnil Moravec.

Obnovené dodávky

Bývalé plzeňské hutě a kovárny, které vlastní ruský podnikatel Igor Šamis, se zastavily v polovině června, kdy firma přestala kvůli vysokým dluhům dostávat dodávky energií i surovin. V polovině září poslal insolvenční soud ocelárny do úpadku, což byla podmínka pro intervenci strategického partnera. Následně nabídla investiční skupina KKCG miliardáře Karla Komárka podniku provozní úvěrové financování.

„Už se podařilo zajistit potřebné dodávky elektřiny, plynu i technologické vody a vzduchu,“ konstatoval Ratislav. Zaměstnanci také dostali – i když se zpožděním – mzdu za srpen. O dalším osudu oceláren se bude rozhodovat pravděpodobně v lednu, kdy se má sejít věřitelský výbor. Úpadek lze vyřešit dvěma způsoby: reorganizací nebo konkursem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám