Hlavní obsah

Světovým bankám chybí kapitál v sumě 374 miliard eur

Curych/Londýn

Pokud by nová globální pravidla kapitálové přiměřenosti vstoupila v platnost na konci loňského roku, potřebovaly by přední světové banky nový kapitál v celkovém objemu 374 miliard eur (asi 9,3 biliónu korun). Odhadl to Basilejský výbor, globální orgán činitelů bankovní regulace, který nová pravidla označená jako Basel III sestavil.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

Čtvrteční odhad ukázal, že světové banky udělaly ve druhém pololetí loňského roku v posilování kapitálových rezerv značné pokroky, avšak mezera je vzhledem k blížícímu se vstupu regulace v platnost stále vysoká. V dubnu výbor odhadl, že banky by potřebovaly 486 miliard eur, pokud by pravidla začala platit v červnu 2011.

Pravidla Basel III se mají začít postupně zavádět od ledna příštího roku. V té době má platit hlavní kritérium, podle něhož musí minimální podíl kapitálu na aktivech bank činit sedm procent. Týkat se to má více než stovky největších světových bank.

V průměru vykazovaly největší světové banky na konci roku kapitálovou přiměřenost podle nových přísnějších pravidel, která vyžadují i kvalitnější kapitál než dosud, na úrovni 7,7 procenta. Některé z nich ale měly tento ukazatel pod 4,5 procenta, řada z nich zůstávala pod sedmi procenty.

Evropská unie letos pro své banky stanovila přísnější požadavek na kapitál. Všech zhruba 8300 bank v EU bude muset dostat od příštího roku ukazatel kapitálové přiměřenosti na nejméně devět procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám