Hlavní obsah

Konzervativní Češi se stále musí učit, jak na hypoteční úvěry

Novinky, pit
Praha

Češi jsou v používání hypoték velice konzervativní. Drtivá většina ji využívá na financování vlastního bydlení. V porovnání se západními zeměmi stále převládají noví žadatelé, kteří kupují nemovitost či staví. Na západ od nás je naopak většina nově sjednávaných hypoték refinancována a převáděna z jiné banky.

Foto: Profimedia.cz

Češi jsou v používání hypoték značně konzervativní.

Článek

Poměr mezi žadateli o zcela novou hypotéku (53 procent) a žadateli o refinancování (přes 30 procent) stávající hypotéky se však začíná pomalu měnit a lidé stále častěji zvažují a uskutečňují převádění hypotečních úvěrů z jedné banky do druhé. Se stále narůstajícím počtem pořizovaných hypoték se bankám snižuje možnost získat zcela nového klienta, a tak se předhánějí v lepších a lepších nabídkách, které mají klienty přesvědčit o převedení hypotéky právě k nim.

„Pouhých devět procent využívá i jiné formy hypotečních úvěrů, jako je ofsetová nebo americká hypotéka,“ uvedl Zbyněk Laisek ze serveru Sfinance.cz. „Přitom právě americká hypotéka se může stát nástrojem, jak se vymanit z úvěrové pasti, do které se klienti dostávají využíváním různých kontokorentů. V rámci konsolidace úvěrů je to způsob, jak za relativně nízký úrok zaplatit všechny dluhy a splátky rozložit na delší období,“ dodal.

Americká hypotéka Jedná se v podstatě o neúčelový spotřebitelský úvěr, který je ale zajištěn nemovitostí. Tento typ hypotéky je velmi oblíbený v USA, proto pojmenování americká hypotéka. Produkt vstoupil na český trh v květnu 2004, a to díky novému zákonu o dluhopisech, který rozšířil účelovost použití hypotečního úvěru. Do té doby bylo možné hypoteční úvěr použít výhradně na investici do nemovitosti. V současnosti si na americkou hypotéku dotyčný může koupit také například auto, vybavení domácnosti, dovolenou, zaplatit dětem studium, peníze použít na rozjezd podnikání či na splacení jiných úvěrů.

Průměrný žadatel o hypotéku

Průměrný žadatel o hypotéku je ve věku 37 let, ženatý, s jedním dítětem. Téměř 46 procent žadatelů je z kategorie 30 až 40 let. Výjimkou ale nejsou ani žadatelé předdůchodového věku, jejichž hlavním zájmem je co nejkratší splatnost, aby se vešli do věkového omezení bank.

Průměrná sjednaná hypotéka na Sfinance.cz je ve výši hypotéky 1,6 miliónu korun a cenou nemovitosti 2,4 miliónu, s délkou trvání na 20 let. To znamená, že více než 30 procent ceny nemovitosti financují klienti ze svého. Průměrná úroková sazba činí 3,61 procenta, ale přitom více než 45 procent klientů získá sazbu pod 3,4 procenta. Pokud se vezme v úvahu průměrná hypotéka, činí 0,1 procenta sazby zvýšení úrokového zatížení o 1600 korun ročně. Při pětileté fixaci, která je nejčastější, se jedná o navýšení o 8000 korun.

Převládá delší fixace

Žadatelé většinou volí delší fixaci jako záruku před rostoucími sazbami. „Bez ohledu na prognózu vývoje je stále delší fixace výhodnější. Pokud má klient jistotu, že danou splátku může bez problémů splácet, vyhne se tak nemilému překvapení ve formě rostoucích sazeb,“ připomněl Laisek.

Mezi nejvíce poptávaný produkt patří hypoteční úvěr od České spořitelny. Pomyslné druhé místo získala překvapivě menší LBBW, následovaná UniCredit Bank. Tyto tři banky tvoří přes 74 procent poptávek na Sfinance.cz.

Dodržení podmínek může být problém

Z průzkumu, který provedl server Sfinance.cz ve spolupráci s partnerskou makléřskou společností Gepard finance mezi několika desítkami náhodně vybraných hypotečních specialistů, vyplývá, že největší problémy mají banky s cenovou transparentností, tedy s dodržením podmínek v nabídce a ve finální smlouvě. Nejlépe naopak hypoteční specialisté hodnotí administrativní náročnost.

„Důležité je nabídnout klientům přesnou kalkulačku sazeb hypotečních bank, nikoli kalkulaci sazeb, které klient najde v letáku a povětšinou neplatí,“ uvedl Laisek.

Hypoteční banky v součtu za celé první pololetí 2012 poskytly hypotéky za téměř 60 miliard korun, což je o sedm procent více než ve stejném období loňského roku a o 57 procent více než v roce 2010. Historicky se potom jedná o třetí nejlepší výsledek. Více hypoték banky sjednaly pouze v letech 2007 (75,7 miliardy korun) a 2008 (61 miliard korun).

Srovnejte hypoteční úvěry ZDE

Reklama

Výběr článků

Načítám